Cold brew; de kunst van thee zetten met koud water

cold brew griekse bergthee

Cold brew of ice tea?

We kennen allemaal wel de flink gesuikerde frisdrankjes die moeten doorgaan als ‘ice tea’. Zo promoot het bekende merk Lipton Ice Tea momenteel een versie met matcha. Maar wie de aflevering van de keuringsdienst van waarde over matcha heeft gezien, weet dat dit eigenlijk nonsens is.

Gelukkig worden er ook steeds meer manieren gevonden om een natuurlijke, échte ice(d) tea te maken zoals met de teadripper. Dit vernuftige apparaatje is een simpele en handige manier om hete getrokken thee over een glas met ijsklontjes te laten stromen. Op deze manier heb je een heerlijke (en gezonde!) ice tea.

Wat veel mensen echter niet weten, is dat je naast het maken van ice tea met heet water, ook een thee kunt zetten met koud water. Dit wordt ook wel een cold brew thee genoemd.

Zealong pure oolong cold brew
Zealong pure oolong cold brew

Wat is een cold brew?

Als we cold brew direct naar het Nederlands vertalen krijg je ‘koud gebrouwen’. Maar kan dat dan, thee zetten met koud water? Het antwoord is duidelijk: JA!

Maar eerst even terug naar de basis, want wat is ‘thee’ eigenlijk? Thee is niet meer dan een glas water (het liefst gefilterd of met bronwater) waarin de theeblaadjes hun smaak hebben afgegeven.

Is het water 100 graden dan zal de smaak snel afgegeven worden. Is het water 50 graden dan zal dat een stuk langzamer gebeuren. Een bekend voorbeeld is dat groene thee niet boven de 80 graden wordt gezet, omdat dan de bitters overheersen in de smaak.

Bij ijskoud water wordt de smaak heel langzaam en evenredig afgegeven. Hierdoor komen alle smaken nuances mooi tot hun recht en overheerst er geen smaak zoals bitters. Het andere voordeel is dat je producten kunt gebruiken die veranderen bij heet water, maar hun smaak blijven behouden met koud water. Een goed voorbeeld hiervan zijn sommige bloemen!

Buiten de deur

De lente is het startschot om de duinen in te gaan en wat heerlijke bloemen voor je cold brew te plukken! Voor ons is dit nog een heel nieuw hoofdstuk, maar we zijn al op zoek gegaan naar verschillende bloemen in de natuur en plukte onlangs duinroos en vlierbloesem.

Deze bloemen geven heerlijke aromatische smaken af, die perfect op de cold brew methode gezet kunnen worden. Je kunt het dan heel goed combineren met thee! Zoals witte thee met duinroos.

Ook heel leuk om samen met de kids naar buiten te gaan, op zoek naar bloemen en planten om er vervolgens een cold brew of limonade van te maken! Wij gebruiken het grote wildpluk boek van Edwin flores.

Duinruis in de Hario Cold Brew Filter in Bottle
Duinroos in de Hario Cold Brew Filter in Bottle

Enne..Hoe maak je een cold brew?

Wij gebruiken de handige Hario cold brew fles. Dit was voor ons een echte eye opener! Door het handige zeefje in de fles, worden de blaadjes tegengehouden bij het uitschenken. Handig als je verse munt, fruit of thee wilt toevoegen aan je tafelwater.

We ontdekten deze fles op een thee boerderij in Japan. Het was midden in de zomer en erg heet. Er werd aan de lopende band cold brews gezet. In de ochtend werd er standaard een fles met heel veel genmaicha naast de rijst, natto, dashi en zeewier gezet: een typisch Japans ontbijt. Omdat onze gastvrouw het à la minute zette (en thee boerin is..) gebruikte ze ongelofelijk veel theeblaadjes. Hierdoor had je binnen 10 minuten een gezonde en heerlijke cold brew!

Zomerse recepten

De zonnige dagen zijn begonnen en er staat standaard een fles thee in de koelkast! We hebben al flink wat recepten gecreëerd. Binnenkort zullen wij een blog schrijven met de top 5 lekkerste cold brewed teas!

Heb je ook een lekkere cold brew recept uitgevonden? Deel het met ons op facebook of instagram!

cold brew grapefruit
Cold brew grapefruit en griekse bergthee

We hebben nieuwe blogs over cold brews geschreven! Cold brew samen met de probiotische kefir!! Jij kunt de blogs hier lezen.

4 reacties op “Cold brew; de kunst van thee zetten met koud water

  1. Pingback: De lekkerste cold brew thee recepten - Travelling Tea

  2. Pingback: Wat is witte thee? - Leer hier alles over deze theesoort - Travelling Tea

  3. Pingback: 5 heerlijke recepten om gember thee te maken en geven we je extra recepten!

  4. Pingback: De kefir serie: Magnolia bloemen of witte thee met kefir

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *