Een gedicht voor de theeleut: Pu Erh

pu erh tekening

Elke week posten wij een gedicht van Renatea, met deze week als thema Pu Erh thee. Verschillende soorten theesmaken ontstaan door verschillende soorten verwerkingsmethodes, terwijl de blaadjes van dezelfde plant worden gebruikt. In ons theeproeverijpakket vijf theeën proeven die op een verschillende manier verwerkt zijn, waaronder ook Pu Erh thee.

Wat is een Pu Erh Thee?

Één van de vele Pu Erh winkels in China

Pu Erh is een bijzondere theesoort, deze thee is namelijk gefermenteerd! Een Pu Erh kan op twee manieren gefermenteerd worden; op natuurlijke wijze (‘Sheng Pu Erh’) of met toegevoegde ferment (‘Shou Pu Erh’). Het fermenteren op natuurlijke wijze kan wel meer dan 30 jaar duren, en hoe langer het proces hoe duurder de thee. Met de toegevoegde ferment heb je vrijwel direct een pu erh. Deze thee is heel gezond en goed voor het spijsverteringsstelsel. Wel moet je wellicht even aan de smaak wennen: deze varieert van zoete gedroogde fruitsoorten tot een lichte geur van koeiemest… Pu Erh wordt vaak gemaakt in de vorm van een cake (de thee wordt geperst in deze vorm) van 357 gram; 7 is in china het geluksgetal en dit getal kan netjes gedeeld door 7!

De Pu Erh cultuur in China

In China wordt er heel veel Pu Erh gedronken en speelt deze thee een belangrijke rol in de cultuur van China. Zo wordt er bijvoorbeeld bij een belangrijke zakenmeeting de mooiste Pu Erh tevoorschijn gehaald om indruk te maken op de andere partij. Je hoeft niet raar staan te kijken als er een Pu Erh ter waarde van meer dan 5000 euro op tafel gezet wordt!

Kijk ook eens op de instagram van Renatea!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *