Eindelijk een tof boek over thee en foodpairing!

Thee de nuchtere neef van wijn

Thee, de nuchtere neef van wijn

In de meeste restaurants draait het om de wijn. De reden hiervoor is dat wijn heel goed combineert met het eten en de marge (winst) op wijn is hoog. Daarom wilt de sommelier maar al te graag zijn passie delen. Dat is goed voor de eigenaar en de gast. Er is maar één andere drank die veel van dezelfde eigenschappen heeft als wijn; juist, thee! En daar valt nog heel veel winst en erkenning te behalen.

thee recepten boek bolcourgette
Bolcourgette met groene thee; een heerlijke combinatie die terug te vinden is in het theeboek (inclusief recepten!)

Thee en foodpairing

Wij vinden het heerlijk om een recept te ontleden en daar passende theeën bij te vinden. Het is een mooi zen moment als je smaken samen brengt en er gebeurt iets nieuws. Zo hebben we een kaas pairing gedaan die ons totaal verraste (geitenkaas met groene thee!?). Dus waren we reuzeblij toen het boek van Mariëlla Erkens bij ons in de brievenbus lag. Eindelijk een boek vol recepten en voorbeelden van thee en food pairings!

Het boek bevat voor ieder wat wils: van simpele toegankelijke combinaties voor de leek tot complexe recepten voor de gevorderde fijnproever. De logica achter de combinatie’s vinden wij vooral verhelderend. Zo legt Mariëlle haarfijn uit wat bijvoorbeeld goed werkt met de smaken umami of zoet en waarom dit dan precies zo is. Het is voor ons een mooie stimulans om de keuken weer in te duiken!

thee recepten boek wijn
Groene thee in een wijnglas, wat ons betreft de perfecte vervanger van wijn in een restaurant.

Het thee en foodpairing boek van Nederland!

Het is een prachtig boek geworden dat bij elke maître in zijn boekenkast zou moeten staan. Want hoe mooi zou het zijn als je een 5 gangen diner bij een haut cuisine restaurant zou bestellen en je kunt kiezen voor een bijpassende thee arrangement? Dat de sommelier je kan verrassen met een complexe first flush van een goed huis uit de Darjeeling. Dat het geen schande is om een theekaart te vragen in een bistro en dat het gebruikelijk is dat de thee nog een keer opgeschonken kan worden. Ach ik draaf door, laten we beginnen met het verspreiden van kennis en het enthousiasme voor thee. Daar is dit boek een hele grote stap de goede richting in!

thee recepten boek merengue
Welke thee drinken we naast deze merengue?

Mariëlla Erkens

Mariëlla Erkens was Nederlands kampioen Theesommelier 2013/2014 en heeft ook daarna zeker niet stilgezeten. Mariëlla is zo ongeveer voor alles wat met thee te maken heeft in te zetten. Je kunt haar boeken voor thee-advies, inspiratiesessies, theeworkshops en theeproeverijen. Vooral food pairings met thee en menukaarten behoren tot haar specialiteit! Meer weten over Mariëlla Erkens of haar boek bestellen kan op deze site.

Alle gebruikte foto’s in deze blog zijn afkomstig uit het theeboek Thee, de nuchtere neef van wijn.

Een reactie op “Eindelijk een tof boek over thee en foodpairing!

  1. Pingback: Is groene thee gezond? - Travelling Tea zocht het uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *