Gedichten voor een theeleut

Theekunst en haiku’s van Renatea

Ben je ook wel eens op zoek naar leuke, mooie gedichten of haiku’s over thee? Dan hebben wij leuk nieuws! Onlangs is één van onze vaste klanten begonnen met prachtige theekunst. Wij vonden dit zo tof dat we contact hebben opgenomen om te vragen of wij haar gedichten op onze site mogen plaatsen. En ja..dat mocht! Wij vinden deze samenwerking ontzettend leuk en vanaf nu zullen wij wekelijks een gedicht met jullie delen, gemaakt door Renate. Lees hieronder haar verhaal!

Het begin van een gedicht

”Vrijdagmiddag. Het was warm, het regende en de koelkast was leeg. Tijd om boodschappen te doen. Ik besloot om naar Carrefour te gaan in het oosten van de stad, dat is ‘maar’ een uur in de bus zitten. In het grote China lijkt alles kleiner, ook de afstanden. Helemaal als je als student op het platteland van Shandong zit. Hoewel het kopen van een ijsje bij de ijscoman om de hoek aan kan voelen als één groot avontuur. Eenmaal in de supermarkt verzamelde zich al snel een gezellige drukte in mijn boodschappenmandje. Vlak voor de kassa’s zag ik een promotiekraampje ergens van. Waar het van was kon ik niet zien, er stonden zoveel mensen te kijken en te oohhh en aahhh-en. ‘Wat handig!’, hoorde ik een wat oudere vrouw met paarse jas zeggen. ‘Is dat 1 per persoon of 1 per familie?’, zei een stem ergens uit het gangpad van de chocoladekoekjes. En toen zag ik het: de introductie van het theezakje.

Eenmaal terug in mijn kamer pakte ik de boodschappentas uit. De theezakjes pakte ik ook uit, want je kreeg er een gratis aandoenlijk lelijke mok bij kado, als je 2 dozen kocht. Maandagochtend vertelde ik tijdens het welbekende ‘wat heb je in het weekend gedaan’-vragenrondje in de klas over mijn nieuwe theeaanwinst. Mijn leraar Chinees zei dat ik heel stom was geweest om daar thee te kopen. Ik was zo geschrokken dat ik de rest van zijn verhaal over mijn erge daad niet meer heb gehoord. Op een dag waren mijn theezakjes op en ging ik naar een theemarkt waar ze alleen maar bergen losse theeën verkochten. Op grote papieren zakken en kranten lagen allerlei kleuren groen, bruin en zwart lekker te ruiken. Alle theenamen waren mij onbekend. Gekruld, plat, lang, klein. Wat was er toch veel. Ik nam maar een groene, met platte blaadjes, want dat leek nog een beetje op een echt blaadje.

Maandagochtend nam ik trots mijn nieuwe thee mee naar de les, in een fles, gevuld met water. Inmiddels had ik een andere docent. Deze zei dat ik nooit thee had moeten kopen zonder zijn moeder, want zij weet exact welke thee goed is en welke niet. En ik bleek hele slechte thee te hebben gekocht. Van het ergste soort, zo te horen. Thee is echt wel een ding hier, dacht ik onderhand.

Nu, meer dan 10 jaar later, ligt deze groene thee voor mijn neus heerlijk te dampen in de woonkamer. Ik weet inmiddels dat het Long Jing thee is en dat het een nootachtig aroma heeft. Ook ben ik erachter dat thee drinken meer is dan een zoektocht van smaken en aroma’s. Het is een beleving. De link met de natuur, samen met het gezonde en kalme imago van thee, zijn voor mij een inspiratie om te schrijven over thee. Theegedichten waren in de Tang dynastie ongelooflijk populair. Met lyrische woorden werden de mooiste ervaringen over thee beschreven. Ook in Japan werd er veel gedicht over thee. Op het moment van schrijven weet ik net dat ik een ‘eervolle vermelding’ heb gekregen bij een internationale dichtwedstrijd. Dat mijn gedicht, over thee, is gekozen boven duizenden andere gedichten over allerlei onderwerpen, is niet alleen een eer voor mijzelf, maar ook voor de thee als poëtisch thema. Want gedichten die mooi worden gevonden zijn heus niet altijd de gedichten die het beste of knapste geschreven zijn. Het zijn woorden die herkenbaar zijn en waardoor de lezer zich verbonden voelt met de dichter. Hoe mooi is het, dat thee mensen verbindt en ze zoveel plezier geeft. Ik vind het een fascinerend onderwerp en hoop er nog vele jaren over te schrijven. ” — Renate Heru Utomo —

Renatea

Meer weten over Renate en haar theekunst? Bezoek dan haar instagram profiel eens!