5 heerlijke recepten om gember thee te maken

Gember thee

Al eeuwen lang wordt gember gebruikt in de Hollandse keuken en dat is niet voor niets. Deze heerlijke specerij is veelzijdig, erg lekker en vooral gezond! Voorheen werd het meestal gebruikt in oosterse gerechten, maar de laatste jaren zie je steeds meer mensen gember gebruiken voor thee.

Wij zijn zelf ook groot fan van gember en drinken elke ochtend trouw een potje gember thee. Maar wat kun je nog meer met gember doen? We kochten een extra voorraad biologische gember en creëerde 5 heerlijke veelzijdige theerecepten. Maar eerst, wat is gember nu eigenlijk?

Wat is gember?

In de tropen en sub tropen groeit Zingiber Officinale. Een mooie plant met gele, purperachtige bloemetjes die wij kennen als de gember plant. Het belangrijkste gedeelte is dus niet de bloemetjes, maar de wortels. Nog specifieker de wortelstok of ook rizoom genoemd. Die bevatten allerlei belangrijke ingrediënten zoals: gingerol, shogaol, betacaroteen en een krachtige antioxidant genaamd curcumine (bekend van kurkuma). Het is dus niet alleen lekker, maar ook erg gezond.

gember thee maken
potje gember thee in de ochtend

Hoe maak ik gember thee?

Het basis recept voor gember thee is simpel. Een stukje gember in heet water en klaar, echter zijn er een paar dingen waarop je kunt letten. Snij gember in dunnen plakken of in kleine blokjes bijvoorbeeld. Op deze manier haal je meer smaak uit de gember en hoef je niet al te veel te gebruiken. Als tweede tip gebruik je kokend water om over de gember te schenken. Hierdoor komen de meeste smaakstoffen vrij.

We hebben gember ook gezet via de cold brew methode, maar dan komt er bijna geen smaak vanaf. Zelfs niet als je het een paar dagen laat staan.

Thee recept nummer 1

Een stuk gember ter grote van je duim is een mooie maatstaf voor een kop gemberthee. Je kunt ook iets minder gebruiken als je het wilt combineren met andere smaken. Doe het in een zeefje of los in je kop en schenk er kokend water over en klaar!

Leuke combinaties met gember

Gember kun je goed combineren, het wordt niet voor niets zo veel in de keuken gebruikt. Een favoriete combinatie van ons is gember met verveine. Het pittige van de gember sluit mooi aan bij het citrusachtige van de verveine.

Gember thee maken
Gember en verveine

Thee recept nummer 2

Gebruik een stuk gember ter grote van een duim en doe er een plukje verveine blaadjes bij. Het makkelijkst is om het in een zeefje te doen. Schenk kokend water in de kop en je hebt een heerlijke gezonde en rustgevende kruidenthee.

Thee recept nummer 3

Een andere heerlijke combinatie komt van een andere gemberachtige; de kardamom. Gember en kardamom zijn verre familie van elkaar en dat proef je in de thee. Doe een stuk gember en 5 gekneusde kardamom peulen in een zeef, samen met een theelepel lokale honing en schenk er kokend water over. Hiermee krijg je een heerlijk aromatische kruidenthee.

Thee recept nummer 4

Groene thee is niet alleen gezond, het combineert ook goed met gember. Je moet het alleen wel in stappen maken, omdat groene thee bitter wordt bij temperatuur boven de 80 graden.

Doe de gember, honing en een theelepel lemongrass in een zeefje en schenk er water van 100 graden over. Als het wat is afgekoeld kun je een theelepel groene thee erbij doen. Laat de thee 3 minuutjes trekken en haal dan het zeefje eruit.

Een lekkere groene thee is kukicha. Het is een Japanse groene thee die van theeblad steeltjes is gemaakt. Hierdoor is het arm in cafeïne en heeft het een zoetige smaak.

Tip: doe er een hand vol ijsblokjes in samen met een paar schijfjes citroen. Op deze manier heb je een heerlijk verfrissende icetea!

Gember thee maken
Basis recept kefir

Gember met kefir!

We vinden kefir helemaal geweldig. We zijn al weken lang verschillende kefirs aan het maken. Hier gebruiken we steeds hetzelfde basisrecept voor. Als de kefir klaar is zeven we het en stoppen we de kefir in cold brew flessen van Hario. Dan begint de pret!

Na verschillende experimenten kwamen we erachter dat gember niet of nauwelijks smaak afgeeft in koud water. Bij de volgende batch maakte we een hele sterke gember shot en die voegde we toe aan de kefir. Bam, een heerlijke gezonde gefermenteerde limonade.

Thee recept nummer 5

Maak de kefir eerst volgens het basisrecept. Na 2 dagen kun je de kefir zeven en overgieten in lege filter flessen of een trendy dispenser. Maak dan de gember shot door twee duimpjes gember in dunne plakken te snijden en in een kop te doen. Vul de kop tot halverwege met kokend water. Laat de gember erin en voeg er wat honing aan toe. Laat het afkoelen.

Voor de echte bikkels zou je de gember shot in de blender kunnen doen en daarna aan de kefir kunnen toevoegen. Vind je dat te heftig, dan zeef je de gember eruit en voeg je de gember shot toe aan 750 ml kefir.

Gember thee maken
Gember thee, citroen en kefir

Last but not least, gember ijsjes

Heb je te veel thee, keelpijn of gaat de zon lekker stralen buiten. Dan kun je de recepten gebruiken om heerlijke ijsjes mee te maken. Er zijn dan wel enkele dingen waar je rekening mee kunt houden.

  • Maak de thee niet te slap. Dan krijg je waterige ijsjes
  • Gebruik een zoetstof om de ijsjes meer smaak te geven.
  • Gebruik leuke herbruikbare vormpjes. Beter voor het milieu en leuk voor de kids. Wij gebruiken deze gekleurde vormpjes.

Bonus thee recept

Neem een van de bovenste thee recepten, bijvoorbeeld thee recept nummer 4. Als de thee afgekoeld is, vul je de vormpjes voorzichtig en sluit je het af met de dop. Laat het minimaal 6 uurtjes in de vriezer.

Heerlijke gezonde en frisse ijsjes voor een onverwacht moment of een feestje.

2 reacties op “5 heerlijke recepten om gember thee te maken

  1. Pingback: De kefir serie: Hoe maak je een basis recept met kefir

  2. Pingback: Wat is chai? - Wat is het verschil tussen chai uit india en Ceylon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *