Is groene thee gezond?

Matcha is het meest gezond

In het Oosten van de wereld weten ze al 1000 jaar dat groene thee je gezondheid bevorderd. Groene thee werd daar eerst gezien als medicijn en gedronken als een helende soep. Nu is groene thee uitgegroeid tot nationale drank en wordt het in alle rangen en standen dagelijks gedronken.

Hier in het westen wordt groene thee steeds meer gewaardeerd. Maar wij missen de lange geschiedenis die China wel heeft. Sceptisch vragen we ons af waarom goede kwaliteit groene thee zo duur is en of het echt wel zo gezond is als men beweerd.

In deze blog vertellen we je waarom groene thee zo gezond is, waar je op moet letten en geven je nog veel meer handige tips!

Waarom is groene thee gezond?

Waar groene thee vooral bekend om staat, is zijn hoge gehalte antioxidanten. Naast antioxidanten bevat groene thee ook alkaloïden, vitamines en mineralen. In de volgende paragrafen gaan we hier dieper op in en vertellen we je waarom groene thee een superfood is!

Antioxidanten zijn goed voor de weerstand

Bij groene thee zijn deze antioxidanten aanwezig in de vorm van polyfenolen. Deze groep fenolen bevinden zich in de catechines, waarvan epigallocatecine (EGCG) de grootste (en tevens een ijzersterk woord voor galgje) is. De EGCG staat ook bekend als tannine. Voor de wijndrinkers onder ons heel herkenbaar want in wijn zitten ook tannine. Het zorgt voor de volle, sterke en samentrekkende smaak in thee en wijn. Je kunt meer over wijn en thee lezen in deze review.

Polyfenolen geven groene thee de gezondste eigenschap; ze pakken de vrije radicalen aan in ons lichaam. Dit is heel belangrijk omdat de vrije radicalen er voor zorgen dat ons lichaam ziek wordt en verouderd. Daarnaast zijn polyfenolen goed voor je cholesterol en er is een hoop wetenschappelijk bewijs dat het goed is voor preventie van bepaalde soorten kanker. Groene thee kan dus gerust een superfood genoemd worden!

Wat is de bekendste alkaloïden?

Alkaloïden zijn van nature bestaande moleculen die stikstof bevatten en gevonden worden in aminozuren. De bekendste is cafeïne. Cafeïne en theïne zijn hetzelfde alkaloïde.

Waarom werkt de cafeïne anders bij koffie dan bij thee?

Bij thee hecht de molecuul cafeïne aan de moleculen tannine en die zorgt er voor dat het geleidelijk wordt opgenomen door het lichaam. Hierdoor krijg je bij thee het effect dat je meer helder wordt en je concentratie verbeterd zonder het gehaaste gevoel dat je bij koffie wel krijgt.

In koffie zitten geen tannine, dus de cafeïne wordt gelijk opgenomen door het lichaam en zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen.

Vitamines en mineralen

Groene thee bevat naast de gezonde polyfenolen en alkaloïden ook nog verschillende vitamines waaronder vitamine a,b complex,e en k. Daarnaast zitten er zo’n 30 mineralen in groene thee waaronder magnesium, kalium, ijzer en calcium.

De steeltjes van kukicha groene thee
De steeltjes van kukicha

Zijn alle theeën net zo gezond?

Er zijn zoveel verschillende theeën met een eigen productiewijze, dat het niet meer dan logisch is dat de ene gezonder is dan de andere. Maar er kan geconcludeerd worden dat alle theeën gezond zijn.

Maar waarom is groene thee juist zo goed voor de gezondheid? Dat komt omdat groene thee niet geoxideerd is en al zijn gezonde eigenschappen behoudt! Dit zorgt er voor dat het gezonder is dan andere soorten thee, zoals bijvoorbeeld zwarte thee. De groene theesoort matcha steekt daar met kop en schouders boven uit omdat je het hele blad opdrinkt en hierdoor echt alle antioxidanten, vitamines en mineralen binnen krijgt.

Hoe krijg je die gezonde eigenschappen binnen?

Als je een kop groene thee zet dan giet je het hete water over de blaadjes. De gezonde eigenschappen die oplosbaar zijn in water worden dan afgegeven. Hoewel sommige gezonde stoffen niet goed tegen hoge temperaturen kunnen, blijft er gelukkig toch nog een hoog percentage aan antioxidanten, mineralen en vitamines behouden. Wat je overhoudt is een kop heerlijke thee vol met gezondheidsvoordelen.

Theestruik
Alleen de bovenste blaadjes en topjes worden gebruikt voor thee

Waar komt groene thee vandaan?

De groene theegeschiedenis reikt het verst in China en Japan. Het grote verschil tussen deze twee landen is de bereidingswijze van groene thee: In China worden de pas geplukte blaadjes gewokt en in Japan worden deze gestoomd. Wokken geeft een meer bloemige, notige, vegetale smaak. Bij stomen is de smaak meer umami, zeewier en grassige tonen. Dit is een heel algemene schets maar geeft goed de verschillen aan.

Matcha komt uit Japan en is ook een groene thee (maar dan vermalen) met een hele eigen bereidingswijze. Buiten deze landen wordt er ook over de rest van de wereld groene thee verbouwd zoals in Sri lanka, Vietnam, Kenia en Nieuw Zeeland. Ieder met hun eigen terroir, geschiedenis en vakmanschap en smaak. Maar allemaal met dezelfde gezondheidsvoordelen.

Theeveld in Japan

Hoeveel kan je drinken?

Dit is voor iedereen verschillend. Sommige mensen drinken bijvoorbeeld 10 koppen thee per dag en ook nog vlak voor het slapen gaan. Voor mij persoonlijk is dat echt te veel cafeïne op een dag. Hoe lekker en gevarieerd thee ook is. Hierbij zijn gewenning en levensstijl belangrijke factoren.

Volgens de statistieken zijn 2 a 3 koppen groene thee per dag genoeg om een gezonde dosis antioxidanten, alkaloïden, vitamines en mineralen binnen te krijgen. Bij Travelling Tea is het 4 uur matcha momentje bijna heilig en doordat we het hele blad opdrinken komen we zo ook aan onze gezonde dosis. Daarnaast drinken we ‘s ochtends en ‘s middags ook nog verschillende soorten thee en ‘s avonds kruidenthee. Bij elkaar goed voor ongeveer 4 koppen.

Last but not least; mindfulness

Als je voor het eerst gaat proeven, doe het dan bewust en met een open blik. Veel groene thee hebben een eigen smaak die we moeten leren drinken. Er zijn gelukkig zo veel soorten dat er zeker een thee bij zit waar je heel erg blij van wordt!

Door de uitgesproken smaak van matcha is het lastig om daar mee te beginnen, maar dit kun je oplossen door er een matcha latte van te maken of een theelepel door een smoothie te doen!

Wil je groene thee leren drinken dan is genmaicha of kukicha een aanrader. Genmaicha is groene thee met gepofte rijst; een hartige thee die goed bij sushi past. Kukicha is een alltime favourite bij een hoop theeleuten. Het is een toegankelijke zoetige groene thee met weinig caffeine. Als je deze thee koud zet in een hario of kan vol met water en ijs.. Heerlijk en ook GEZOND!

Matcha mindfulness
Matcha mindfulness

Wil je meer weten over groene thee en de gezondheidsaspecten, dan is dit boek van Wenbiao Wu over groene thee een aanrader. Dit is het meest complete boek betreft groene thee en zijn gezondheidsaspecten dat momenteel te verkrijgen is.

4 reacties op “Is groene thee gezond?

  1. Pingback: Wat is witte thee? - Leer hier alles over deze theesoort - Travelling Tea

  2. Pingback: Wat is matcha latte? - Een matcha watte!?

  3. Pingback: Grootste thee inkoper van de wereld staat te koop!

  4. Pingback: 4 gezonde warme dranken om je immuunsysteem te versterken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.