Hoe leer je proeven?

losse thee

Ben jij ook zo jaloers op die fijnproevers die van alles herkennen in een simpel slokje thee of wijn? Waar jij nog geplette druiven proeft, hebben zij het over gedroogd fruit, kersen en een omgevallen blad op een late herfstdag. Prachtig, maar hoe dan? In deze blog leggen we je de basis uit van het proeven van smaken.

Hoe leer je proeven?

We beginnen bij het begin; het ervaren van plezier in het herkennen van smaken. Je moet er namelijk wel open voor staan. Als je elke dag plichtgetrouw een bord eten zit weg te bunkeren met een lauwe kop thee ernaast, dan zul je de verschillende smaken niet snel herkennen. Dus het begint met bewust eten en er lol in hebben! De kwaliteit van het te proeven product is ook van belang. Een goedkope watertomaat die gekweekt is op snelheid en ziekteresistentie heeft nu eenmaal minder smaak dan een biologisch tomaatje uit de volle grond. Dus ruik aan je groente en fruit voordat je het koopt en weet waar je product vandaan komt! Op deze manier kun je langzaam aan je smaakbibliotheek werken.

Wat is een smaakbibliotheek?

Schrik niet. Je hoeft je nergens in te schrijven of ergens een pasje te kopen. Een smaakbibliotheek zit in je neus, smaakpapillen en je hersenen. Het is eigenlijk heel simpel: eet en drink bewust! Zo kun je de smaak in je ‘bovenkamer’ archiveren en later weer gebruiken. Bijvoorbeeld; Je eet een grapefruit en neemt een moment om er bij stil te staan hoe die proeft. Wat gebeurt er in je mond? Zo breid je jouw smaakbieb langzaam op en het leuke is: je kunt er een heel leven aan werken zonder dat het saai wordt! Uiteindelijk zul je merken dat je steeds kleinere smaakverschillen zult gaan herkennen en proeven: een aardbei smaakt anders in november dan in juli, of vergelijk een lambada- met een bosaardbei en een Nederlandse verschilt weer van een Noorse aardbei! Oefening baart kunst en iedereen met smaakpapillen kan het. Er gaat een complete wereld voor je open en je zult nooit meer hetzelfde naar voeding en dranken kijken!

Het veelgebruikte smaakwiel voor thee. Zo help je jouw hersens een handje met het benoemen van de smaak die je proeft.
Bron: Australian Tea Masters

Thee proeven

Een tip voor de startende thee proever; maak het niet te moeilijk. Proef je een thee, denk dan aan de eerste cirkel in het smaakwiel. Proef je iets vegetaal, fruitig of bloemig? Hou het daarbij. Later kan je aan bepaalde soort bloemen denken of aan een specifieke soort fruit. Als je daarna ook nog de verschillende soorten peer kan onderscheiden dan ben je echt een pro! Laat je verbeelding de vrije loop gaan, maar bij het begin is het veel verschillende thee drinken om steeds beter het onderscheid te kunnen maken.

En andersom?

Het opbouwen van je smaakbibliotheek vanaf de andere kant kan natuurlijk ook. Een mooi voorbeeld kwam van theesommelier Jessica Zagers van Aesthetic Leaf. Zij vertelde dat ze langs een pas gemaaid grasveld fietste en die geur herkende uit een thee. Pas gemaaid gras is een kenmerkende geur die voorkomt in Japanse sencha’s! Die geur vergeet ze nooit meer. Zo heb ik ook met mijn neus bovenop een houten tafel gelegen. In de smaak beschrijving van een thee stond “tonen van hout”. Tja…hoe ruikt hout nu eigenlijk echt? De enige manier om erachter te komen is door de geur te ruiken die omschreven wordt!

cold brew groene thee
Pas gemaaid gras of umami..

Spoorzoeken en vooral genieten

Het herkennen van smaken is een proces waar je een leven lang van kan genieten. Wees dus niet teleurgesteld als je in het begin niks proeft. Je hebt de tijd! Begin met uitgesproken smaken: ruik aan natte blaadjes in het bos, bloemen in een bloemenkiosk of ga naar de exotische afdeling van de Haagse markt. Geuren zijn overal. Uiteindelijk bouw je jouw smaakbieb langzaam op en leer je de smaken te linken met elkaar. Je ruikt ineens de bloemen van de bloemenkiosk eerder die week in een lichte oolong of dat verse gemaaide gras in een frisse sencha. Daarna komen weer de nieuwe geuren, het is een eindeloos proces en daar worden we heel erg blij van bij Travelling Tea!

proefpakket losse thee
Begin met verschillende smaken thee te onderscheiden met het proefpakket losse thee

Begin gelijk met het uitbreiden van je smaakbibliotheek met deze theeproeverij!

Een reactie op “Hoe leer je proeven?

  1. Pingback: Eindelijk een tof boek over thee en foodpairing! - Travelling Tea

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.