Hollandse keramiek van Lilo Keramiek

keramiek

De zoektocht naar lokaal keramiek

Tijdens onze reis besefte we dat al ons thee servies uit het buitenland komt. Travelling Tea is een duurzaam bedrijf wat rekening houdt met de footprint die we achterlaten. Het leek ons een mooi idee om ook met een lokale pottenbakker samen te werken in Nederland voor ons assortiment servies. Daardoor vroegen we ons af of er een geschikte pottenbakker in Nederland zou zijn die ook thee servies maakt. Al vrij snel stuitte we op een klein atelier in Haarlem: Lilo Keramiek. De foto’s grepen ons gelijk aan. Dit is wat we zochten! Tijdens de mailwisseling maakte we een afspraak voor als we weer in Nederland zouden zijn.

Met de camper naar Haarlem

Na een plekje voor de camper gevonden te hebben, lopen we het centrum van Haarlem in. We zijn iets te vroeg dus wandelen we eerst met een ommetje langs het water. We zien de hoge toren van de St Bavokerk terwijl we naar een van de oudste wijken van Haarlem lopen; de Burgwal. Het voelt als een typische oud Hollandse wijk. Bij het atelier aangekomen worden we gelijk verliefd. Een oude smalle gevel met een groot raam onthult het mooie servies zich… We kloppen op het raam en de deur wordt open gedaan. De koffie staat klaar.

Warm welkom

keramiek
Het atelier van Lilo keramiek in hartje Haarlem

Binnen vergapen we ons aan het keramiek. Met een gevulde mooie handgemaakte mok luisteren we naar het verhaal van Liselore, het gezicht van Lilo Keramiek. Haar passies zijn koken en keramiek. Ze is professioneel kok geweest, heeft in Azië gewoond en op de design academie gezeten. Ze vertelt over haar projecten waarbij ze special keramiek ontwikkeld voor de ‘gongfu cha’ methode. In dit project nam ze demente ouderen mee op een zintuiglijke ontdekkingsreis aan de hand van thee. Ja thee! Liselore is een groot van fan van thee en het ontwikkelen van het verband tussen thee en keramiek. We zijn geïntrigeerd en willen alles weten over haar werk. Dan is het tijd om de matcha kommen te zien.

Matcha kommen voor Travelling Tea

Een voor een komen de matcha kommen op tafel en we zijn superblij met het resultaat. Elke kom is uniek en de kleuren zijn verrassend. Volgens Lilo keramiek zitten de stukken tussen traditionele keramiek en door designers geproduceerde industriële keramiek in. Het is modern, strak en heel dun gedraaid. We kunnen niet wachten om onze eerste matcha te zetten in een van de kommen. Maar welke?

keramiek matcha kom
matcha kom

Het verband tussen matcha en keramiek

Matcha wordt opgeschuimd in een speciale matcha kom (chawan). In Japan zijn daar enkele voorwaarden voor. Hier wordt wel losjes mee omgegaan. Zo zijn bijvoorbeeld een voetje onder de kom een must, maar zijn de afmetingen iets minder belangrijk. Het is vaak aan de kunstenaar om hier een invulling aan te geven. Natuurlijk wel met de gedachten dat je er een heerlijke romige matcha in kunt maken. De matcha kommen van Liselore zijn laag en staan op een subtiel voetje. Ze liggen stevig in de hand zonder de verfijndheid te verliezen. Het glazuur is geïnspireerd door de weersomstandigheden en onze oer Hollandse luchten. Van zonsopkomst tot onweersbuien. Elk exemplaar komt anders de kiln (afbak oven) uit en is uniek.

Haver matcha latte met lokaal keramiek
Haver matcha latte in de prachtige hand gemaakte chawan

Aan de slag!

Thuis hebben we de matcha kommen uitgestald en zijn we super blij met onze nieuwe aanwinst voor in de webshop! We kijken naar de kommen en fantaseren welke inspiratie lucht Liselore heeft gebruikt om het des betreffende kunstwerkje te creëren. Maar naast het uiterlijk vertoon moet het ook een Matcha kunnen schuimen! We kiezen er een die we niet gaan verkopen en bij ons op een van de theeplanken komt de staan. Dan zetten we de matcha en die schuimt perfect op. Daarna maken we een haver matcha latte en die lukt ook perfect! Vol trots gaan we de andere matcha kommen fotograferen om op de site te zetten.

Update! Sinds julie 2019 is ook een hoog model chawan beschikbaar naast de  matcha bowls van Lilo Keramiek !

Haver matcha latte resultaat
Een heerlijke matcha latte!

My pieces are all unique and made by my hands.

Something to treasure and to enlighten your day.

– Liselore | Lilo Keramiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *