Ontmoet de maker van ons Japans porselein: Yuji

Ontmoet de maker van ons Japans porselein: Yuji

Op zoek naar Yuji

We scheuren met onze Japanse host dwars door de bergen van Shizuoka. De kleine Honda ACTY kraakt en zwoegt. De wegen zijn van beton, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Gaten, bomen en wilde dieren worden ontweken om nog voor het donker in Okubo te zijn. We rijden langs de beroemde 300 jaar oude theeboom,

Japans porselein
Yuji met zijn zoontje voor zijn atelier, midden in de bergen.

die elk voorjaar symbolisch met het hele dorp geplukt wordt. Ook rijden we langs oude Shinto tempels die door het woud langzaam worden opgeslokt. Het gaat ons snel voorbij. Onze host kan gemakkelijk een nieuwe carrière in de formule 1 beginnen. we hebben een afspraak met een pottenbakker gespecialiseerd in Japans porselein die we niet mogen missen van haar. Na kwartier de berg op en af, komen we aan in een kleine nederzetting. Yuji staat buiten al op ons te wachten met zijn dochtertje op zijn heup, die erg verlegen is voor gaijins (niet-Japanners). Heel toepasselijk staan er voor zijn huis een aantal rijen met theestruiken.

Het atelier

We hebben het idee dat we in de middle of nowhere zijn en dat was ook de bedoeling volgens Yuji, die ondertussen zijn atelier laat zien. Een kleine omgebouwde theefabriek die nu fungeert als showroom. We zijn gelijk geraakt. Na vele bezoekjes aan winkeltjes met vooral veel goedkoop chinees servies. Is dit een schot in de roos. Prachtig persoonlijk porselein siert de simpele opzet van de ruimte. Het voelt allemaal heel Japans: minimalistisch en wabi sabi. Simpel doch perfect uitgevoerd. We voelen ons een kind in de snoepwinkel en willen het liefst alles kopen, maar Nederland is ver weg en dit zijn duidelijk high end prijzen, dus vragen we Yuji het hemd van zijn lijf wat de verschillende achtergronden zijn van de stukken en naar zijn verhaal. Gelukkig hebben we onze tolk bij ons!

Japans porselein
Een oude theefabriek omgebouwd tot showroom van het Japans Porselein

Wie is Yuji?

Murakami Yuji
Murakami Yuji

Yuji Murakami is geboren in het Fukuoka prefecture in het zuiden van Japan op het eiland Kyushu. Al tijdens junior high school komt hij erachter dat hij pottenbakker wilt worden. Na het behalen van zijn diploma gaat hij naar een speciale pottenbakker school in in Tajimi city om een formele opleiding te volgen. Na de opleiding komt hij onder het toeziende oog van meester Ryota Aoki om daar zijn stage te doorlopen. In 2015 is zijn stage afgerond. Na het drukke leven van de stad, besluit hij zich terug te trekken om zich te focussen op zijn familie en zijn werk. Hij strijkt neer in Okubo, Shizuoka prefecture en gelukkig voor ons, op een woelige autorit afstand van onze host.

 

 

 

Een kleine demonstratie van het maken van Japans porselein

Nadat we uitvoerig zijn werk en verleden hebben besproken is het tijd om zijn werkkamer te zien. Daar demonstreert hij zijn werkwijze en soepel maakt hij een schaaltje. We zijn onder de indruk en willen niet weggaan, maar het wordt al donker en er wordt op ons gewacht voor het avondeten. Buiten voor de auto zeggen we gedag en bedanken we Yuji voor het bijzondere bezoek aan zijn atelier.

In de dolle rit terug vliegen we bijna uit de bocht omdat er een wild dier op de weg staat. Bekomen van de schik beseffen we ons dat het een bijzonder moment is. Bij de theeboerderij aangekomen staat moeders al op ons te wachten. De tafel gedekt met allemaal heerlijke Japanse lekkernijen. Nederland is nog ver weg…

Terug in Nederland

Het is eind juli en we zitten in een appartement in Scheveningen, de pakketjes uit Japan zijn binnen en nieuwsgierig maken we de dozen open om te kijken of alles nog heel is. Één voor één maken we het goed verpakte porselein open, gelukkig zijn ze allemaal heel! We stallen het uit en zijn wederom geraakt door de kwaliteit van het porselein, wauw!

Yuji maakt theewaren in de echte Japanse stijl: simpel, verfijnt en elegant. De randen van de gaiwan en cups zijn gracieus, dun en even, zodat het uitschenken soepel verloopt. Het gebruiken van dit Japans porselein zorgt voor een prachtige belevenis bij de chado (de weg van de thee) en het uitoefenen van ‘ichi-go ichi-e’ (elk moment gebeurt maar een keer)

 

”I hope that each piece wil bring you joy and beauty to your tea time”           -Murakami Yuji-

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *