De bereidingswijze van Matcha

matcha bereiding

Hoe maak ik een goede matcha klaar?

Matcha thee maken, hoe doe je dat eigenlijk? In onze vorige blog heb je kunnen lezen over wat matcha eigenlijk is. Kort samengevat, is matcha een Japanse groene poederthee. De theeblaadjes zijn 3 tot 4 weken voor de pluk geschaduwd en hebben daardoor meer gezonde stoffen aangemaakt. Matcha maakt al bijna 900 jaar deel uit van de traditionele Japanse theeceremonies en is nu een van de bekendste superfoods over heel de wereld!

Traditionele bereiding

De traditionele bereiding van matcha is gebaseerd op de bereiding tijdens de Japanse theeceremonie. Bij een Japanse theeceremonie komen ontzettend veel kleine handelingen op basis van kleine details kijken. De ceremonie staat in het teken van een meditatiemoment. Zo is bijvoorbeeld een regel dat je altijd het symbool op de matcha kom (als deze erop staat) naar jezelf toe gericht hebt.

Er zijn twee bekende manieren om matcha te bereiden op de traditionele manier; Usucha en Koicha. Usucha (‘dunne thee’), wordt meestal bereid met ongeveer 2 gram matcha en 70 ml warm water. Dit is de manier waarop de meeste mensen hun traditionele matcha drinken. Koicha (‘dikke thee’), vergt meer matcha. Om en bij de 4 gram voor 40 ml water. Deze variatie wordt eigenlijk uitsluitend gebruikt bij Japanse theeceremonies. Het resultaat is een stuk dikker, het is bijna te vergelijken met een stroop (of een hele sterke espresso). Dit betekent ook dat je langer en trager roert om alle matcha op te laten lossen, en geen schuimlaag produceert. Deze thee wordt bijna uitsluitend gebruikt bij Japanse thee ceremoniën. Voor nu houden wij het bij de techniek om een goede usucha matcha te bereiden!

Benodigdheden

Om een goede matcha te bereiden op de traditionele manier, heb je ten eerste een goede kwaliteit matcha nodig. Wij gebruiken onze Premium Uji Matcha voor de traditionele bereiding, deze is van de hoogste kwaliteit eerste pluk en de blaadjes zijn biologisch geteeld. Een cooking grade matcha is niet geschikt om op de traditionele wijze klaar te maken, deze is namelijk erg bitter en vooral geschikt om te mengen met andere ingrediënten.

Daarnaast heb je nodig: een rond kommetje (het liefst een speciale matcha kom, deze zijn erg geschikt voor het opkloppen) en een chasen (speciale bamboe matcha klopper)

Stap-voor-stap matcha thee maken:

 • Schep 2 gram matcha in de chawan (begin met een halve theelepel of twee chasaku schepjes, indien gewenst meer naar eigen smaak).
 • Trek wat streepjes door de poeder om het evenredig te verdelen door de matcha kom.
 • Schenk 100 ml heet (rond 70 graden) water over de matcha.
 • De chasen (matcha klopper) houd je verticaal en met een snelle kloppende beweging sla je het schuim in de thee.
  • Om een mooie schuimlaag te krijgen, houd je de chasen los vast in je hand. De bewegingen komen uit je pols.
  • Klop het geheel door de letter M of W te ‘schrijven’ met de chasen. Dit zijn snelle bewegingen afgewisseld met langzamere bewegingen.
  • Zorg ervoor dat je ook van boven naar beneden de letter schrijft, je raakt de bodem zachtjes aan.Zo voorkom je klontjes in het eindresultaat.
 • De matcha is klaar als er een mooie romige schuimlaag is ontstaan
  • Haal de matcha klopper recht uit de schuimige matcha, om de laatste druppels in het kommetje te laten vallen.
 • Geniet van je gezonde drankje!

*Vergeet aan het einde niet de chasen met schoon water om te spoelen. Zo gaat de klopper langer mee en blijft hij schoon. 

 

Tips voor een heerlijk dikke schuimlaag!

Daar sta je dan, met alle benodigdheden heb je net je eerste matcha opgeklopt. Maar er ontbreekt één klein dingetje..een mooie dikke schuimlaag! Geen zorgen, je bent niet de enige. De volgende keer maak jij ook een heerlijke schuimlaag op de matcha met de volgende 5 tips!

Tip 1: Zorg voor een hoge kwaliteit matcha

Matcha van lage kwaliteit schuimt minder goed. Zorg dus voor een ceremonial grade matcha en probeer geen mooie schuimlaag met een cooking grade te verkrijgen. Een van de oorzaken is het ontbreken van een juiste hoeveelheid ‘saponine’. Sapo..wat? Saponine is het bestandsdeel in matcha wat ervoor zorgt dat de matcha schuimt! Het stofje komt voor in heel veel verschillende soorten planten en bonen. En wist je dat Saponine ook een ontstekingsremmende werking heeft?

Tip 2: Zorg dat de matcha niet klonterig is

Het is belangrijk dat de matcha niet klont. Om dit te voorkomen kan je de matcha eerst zeven. Het zeven van matcha voordat je er water aan toevoegt kan een groot effect hebben op de schuimlaag! Hoe fijner het matcha poeder verdeelt is in de matcha kom, hoe meer oppervlak er reageert met water. Dit zorgt ervoor dat de schuimlaag makkelijker en sneller ontstaat. In plaats van een zeef gebruiken wij de chashaku (het bamboe lepeltje) of de chasen om het poeder goed te verspreiden in de kom.

Tip 3: Zorg voor de juiste watertemperatuur

De watertemperatuur is bij het bereiden van matcha erg belangrijk. Te heet water maakt de structuur van de matcha kapot, waardoor deze erg bitter kan worden. Maar met een te lage temperatuur reageert het water niet genoeg met het poeder. Dit kan grote gevolgen hebben voor je schuimlaag! De optimale temperatuur voor het opkloppen van matcha is rond de 70 graden, wij gebruiken hier een theethermometer voor.

Tip 4: Gebruik een goede kwaliteit klopper

Met een gewone keukengarde kun je prima matcha mengen met water, maar een goede schuimlaag creëren is een stuk lastiger met de huis tuin en keuken garde. Sterker nog, vaak is een slechte chasen (klopper) de grootste reden van het ontbreken mooi schuim! Helaas bestaan er ook weer heel veel variaties in dit kleine handige bamboe hulpmiddeltje. Zo zijn er tegenwoordig veel lage kwaliteit chasens op de markt. Hoe je deze herkent? De kwaliteit hangt samen met het aantal bamboe ‘haartjes’. Hoe hoger het aantal losse haartjes, hoe makkelijker het zal zijn om de matcha op te kloppen. De hoeveelheid zit vaak tussen de 60 en 120 haartjes. Wij raden aan om voor chasen met 100 haartjes te gaan (of meer natuurlijk).

Tip 5: Blijven oefenen!

Eerlijk is eerlijk, het verkrijgen van een mooie romige dikke schuimlaag op de matcha is niet gemakkelijk! Met bovenstaande tips moet het lukken om schuim te krijgen op je matcha, en ben je de meest gemaakte fouten voor. Maar voor die perfecte romige laag zal je vooral heel veel moeten oefenen! Succes en geniet van je matcha!

wat is matcha?
Wat is matcha?

gerelateerde Matcha en matcha accessoires

17.0037.00

Matcha Accessoires

Chashaku (Bamboe Matcha Lepel)

3.95

Matcha Accessoires

Chasen ‘Matcha Klopper’

14.95

Overige accessoires

Thee Thermometer

11.50
+
Uitverkocht

Matcha Accessoires

Japanse gele Chawan

25.00

High End Teaware

Yuji Chawan

59.95

Een reactie op “De bereidingswijze van Matcha

 1. Pingback: Is groene thee gezond? - Travelling Tea zocht het uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *