Onze vierde thee en chocolade pairing

Thee en chocolade pairing

Een kleine terugblik

Alles klaar voor de thee en chocolade pairing!
Alles klaar voor de thee en chocolade pairing!

Voor de vierde maal hebben wij samen met The Chocolate Shop een thee en chocolade pairing georganiseerd. Deze keer kozen we voor onze collectie thee van het prachtige tropische eiland Sri Lanka. We waren natuurlijk weer erg benieuwd naar de heerlijke en bijzondere smaaksensaties bij het matchen van de thee met de bean-to-bar chocolade van Ray & Sanna!

Thee en chocolade?

Na verschillende proefsessies kunnen we stellen dat thee en chocolade een combinatie uit de hemel is. Thee heeft namelijk een geheim wapen; warmte! De warme thee (niet te heet graag) laat de chocolade heerlijk smelten in de mond. De smaaknuances en ondertonen hebben dan de tijd om tevoorschijn te komen. Het is altijd weer een verrassing: proef je de thee meer of juist de chocolade, of combineren ze perfect en versterken ze elkaar tot een prachtige samenkomst van twee werelden? Een andere mooie eigenschap van bijvoorbeeld witte thee is dat het je palet verschoont. Dan is er weer ruimte voor nog een hap en een slok, en nog een hap en nog ééntje dan..

Van delicaat groen naar spicy chai!

De eerste ronde

We begonnen de thee en chocolade pairing met een bijzondere bloemige witte thee als voorafje; de white teastars. 25 ongeopende theeknopjes die met de hand tot een ster zijn geknoopt, een arbeidsintensief klusje waar het resultaat er zeker van mag zijn. Een pure thee die op het drogen na, niet bewerkt is. Een parel uit Sri Lanka! Deze thee is zo delicaat dat we hem zonder chocolade proefde, zodat de smaken goed naar voren kwamen. Na het aperitief was het tijd voor de eerste pairing. Om niet te heftig van start te gaan, begonnen we met de Journey of the turtle, een frisse groene thee. Daarnaast proefde we twee witte chocolades die niet te sterk van smaak zijn: Een Hollandse Mesjokke Natural Blonde en een La Naya wit met stukjes pistache. Er werd opgemerkt dat de romige witte chocolade lekker weg smolt. Bij de eerste combinatie kwam de lichte venkel smaak mooi naar boven door de zachte vegetale smaak van de groene thee. Bij de tweede combinatie was de drieluik van de pistache, witte chocola en de frisse thee met boterige afdronk een prachtige combi!

Lekkere chocolade drops
Lekkere chocolade drops

De tweede ronde

Na de delicate groene thee werd het tijd voor een wat zwaardere thee. De Royal flower tea  is een zwarte thee van prachtige hele bladeren en gedroogde theebloemen. Deze combineerde we met een donkere chocolade uit Belize van de Chocolate Tree en daarna kwam de Mesjokke mysterie dark om de hoek zetten. De moutige en fruitige tonen van de thee konden het goed vinden met de donkere chocolade van de Chocolate Tree. De groep was ook erg enthousiast over de combinatie met de Mystery Dark van Mesjokke!

De derde ronde

Om de proeverij af te sluiten met een knaller, hebben we een sterke kruidige chai gezet. Alle kruiden en thee komen van dezelfde plantage. Met gedroogde gember, kaneel, rode chili, kruidnagel, zwarte peper, koriander en venkel zaad is het een spicy mix, waar de zwarte thee het geheel mooi samen brengt. De Chocolate Shop serveerde eerst de chocolade drops met een hoog cacaoboter gehalte. Een goede zet! De spicy thee gleed weg in een bad van zachte romige chocola. Daarna kwam de Coup de Chocolate van de Belgische Marcel. Een pure chocolade met cacao nibs en een vleugje zeezout op zijn vel. We vonden de cacao nibs super lekker met de chai smaak. Als toegift werd er een 70% pure chocola geserveerd met de cacaobonen uit Matale, Sri Lanka! Door Svenska uit Zweden gemaakt. Onze thee komt uit het UVA gebied niet heel ver van Matale vandaan. Een mooie samenkomst van smaken uit Sri Lanka en een bijzondere manier om de proeverij af te sluiten.

Thee uit UVA en chocolade uit Matale!

Slot

Het leuke van een thee en chocolade proeverij met een groep is dat iedereen een andere verwoording van zijn/haar smaak heeft. De een noemt het een dropsmaakje, de ander een venkel/anijs toon. De een geeft het een gele kleur en de andere denkt aan een wandeling door het bos, met een licht voorjaar zonnetje door de bomen…Gelukkig is er geen goed of fout. Het gaat om de nieuwe smaken en het delen van de belevenis. Deze zondag werden de meningen rijkelijk gedeeld en de sfeer zat er goed in. De volgende combinaties waren de favorieten:

Het beste van beide werelden