Thee van de maand mei

zealong pure oolong

Thee van de maand: Zealong pure oolong

Het is mei! Tijd voor een wandeling na het avondeten terwijl de zon nog een stuk boven de horizon staat. Dit zijn de maanden dat we lekker naar buiten gaan en van de ontluikende natuur genieten. Maar wat drinken we hierbij? Wij hebben gekozen voor een heerlijke Nieuw Zeelandse lichte oolong. Deze thee komt perfect tot zijn recht komt als een coldbrew!

Nieuw Zeeland zuidereiland
Nieuw Zeeland zuidereiland

Nieuw Zeeland

Nieuw Zeeland is vijf keer zo groot als Nederland en het heeft maar 5 miljoen inwoners. De rust en wonderschone natuur zijn de grote trekpleisters. Als het niet aan de andere kant van de wereld had gelegen, dan hadden een hoop mensen hun koffers gepakt en verhuisd naar dit prachtige land. Naast merino wol, heerlijke wijn en de All Blacks heeft Nieuw Zeeland nog een troef; Thee! De biologische tea estate van Zealong is een must voor de bezoeker van de eilanden. De inheemse Pukeko’s rennen er tussen de theestruiken door terwijl je op een terras kan genieten van een heerlijke high tea. Na een enthausiaste cupping sessie waren we niet alleen verrast van de herkomst van deze heerlijke gerolde oolongparels, ook de smaak deed ons overtuigen dat deze thee naar Nederland moest komen!

cupping sessie bij Zealong
Cupping sessie bij Zealong

Oolong?

Een kleine opfris cursus voor de beginnende thee drinker. Simpel gezegd komt thee van dezelfde plant. Het is de productie na de pluk wat bepaald wat voor soort thee het wordt! Dus een witte thee is alleen geplukt en gedroogd, groene thee wordt gestoomd (of gewokt) en gedroogd. Deze twee soorten thee zijn 0% geoxideerd. Bij zwarte thee worden de theeblaadjes gekneusd en hierdoor oxideren de blaadjes. Als je lang genoeg wacht zijn de blaadjes 100% geoxideerd. Maar wat als je het oxidatie proces eerder stopt? Bijvoorbeeld bij 30% of 80%? Juist, dan krijg je een oolong; een gedeeltelijke geoxideerde thee die je kan onderverdelen in een lichte of een donkere oolong.

Cold brew

Cold brew is een koud gezette thee. ‘S avonds zet je het in de koelkast en de volgende dag heb je een heerlijke frisse en heel gezonde ijsthee! De Zealong pure oolong is erg geschikt voor de cold brew. De mooi gerolde parels ontvouwen zich tot een waar schouwspel in de fles. Elke parel bestaat uit 3 blaadjes die mooi zichtbaar zijn na het zetten.

Zealong pure oolong cold brew
Zealong pure oolong cold brew

Slot

De Zealong pure oolong is een echte lente thee. De thee heeft een bloemige smaak met een fijn botertje en de kleur is fris geel. Deze thee kun je warm drinken door hem bijvoorbeeld in een gaiwan zetten. Probeer zeker ook eens een heerlijke coldbrew in een Hario filter bottle om mee te nemen naar een picknick op het strand. Kortom, een veelzijdige thee net zoals het land waar het vandaan komt; Nieuw Zeeland!

Bestel hier

Zealong pure oolong
Zealong pure oolong