Het verhaal achter de ‘Abandoned tea field’ thee

beautiful Japan!

Dit is een foto van een perfect bijgehouden theeveld in Japan. Klaar gemaakt voor de start van de tweede pluk van het jaar; de zomerpluk. Zo zien de Japanners graag hun theevelden erbij liggen. Strak en overzichtelijk. Maar helaas gaat het niet al te goed met de boeren. Hun grootste vijand; ouderdom..

Honderdplussers

oude Japanse theeboer
Onze theeboer is al een tijd de 70 gepasseerd!

Wist je dat er in Japan meer incontinentie luiers verkocht worden voor ouderen dan voor baby’s? Dit komt omdat er een bijzondere verschuiving gaande is in Japan. De gemiddelde levensverwachting in de wereld is rond de 72 jaar. Japan zit daar ruim boven met een gemiddelde van 84 jaar! Dit heeft tot gevolg dat één derde van de gehele bevolking ouder is dan 65 jaar. Het gevolg is dat de Japanse bevolking sterk aan het afnemen is: er komen steeds meer ouderen mensen bij, terwijl de jongere populatie afneemt. De jongere vrouwen staan namelijk ook niet echt te popelen om aan kinderen te beginnen, zij kiezen liever voor een carrière in de stad.

De trends

Een belangrijke oorzaak van de leegstand van theevelden is het vertrekken van de jongeren naar de stad. Het leven als boer is niet trendy en het is hard werken op het platteland. Hierbij speelt het verwesteren van Japan een grote rol. Er zijn 20.000 Seven Elevens in Japan en Starbucks is de place to be voor jongeren. Koffie, gezoete drankjes en fruitsapjes nemen het over van de groene thee.

Daarnaast is de import van thee uit andere landen vergroot, want ook de japanners zijn nieuwsgierig naar thee die uit andere landen komt. Er wordt goedkopere thee uit China besteld, en ook de grand cru’s uit Darjeeling en de wulong thee uit Taiwan vinden hun weg naar Japan.

Het gevolg van de verstedelijking en globalisering is dat de prijs van groene thee daalt en oudere theeboeren noodgedwongen hun prachtige velden achterlaten. Het resultaat, zoals onze tolk ze noemde: the abandoned teafields.

Biologisch theeveld in Shizuoka

Ganbarimasu

Gelukkig zijn de Japanners vindingrijk en hebben ze hun ‘Ganbarimasu’ (tot het uiterste gaan) houding. De thee markt verbreedt zich steeds meer, zo vind je onder andere thee in tandpasta, farmaceutische producten, ijs, ijsthee en er bestaan zelfs polyphenol extract capsules!

Ook wordt er meer thee geëxporteerd naar andere landen. De wereld ontdekt steeds meer hoe gezond en vooral lekker de Japanse theeën zijn! Een goed voorbeeld hiervan is natuurlijk matcha. Deze japanse groene poederthee wordt van oudsher in het Uji gebied verbouwd en is razendpopulair in de rest van de wereld als dé nieuwe superfood. Maar ook de andere gebieden in Japan vinden hun weg naar het buitenland. Zo vonden wij een thee boer in Shizuoka die biologische thee verbouwd en de strijd met de verlaten theevelden aanpakt!

almost abandoned teafield
Het beginstadium van een abandoned teafield

Het aanpakken van de abandoned tea fields!

Voor de duidelijkheid; bovenstaande foto is geen foto van een abandoned tea field! Dit is een biologische theeveld wat een maand niet gewied is. Omdat onze theeboer geen pesticiden gebruikt blijven er verschillende soorten onkruid terug komen. Stel je voor als dat veld 10 jaar lang verwaarloost wordt! Biologisch verbouwen is dus erg arbeidsintensief (en we spreken uit ervaring..). Gelukkig hebben zijn drie kinderen voor het platteland gekozen. Ze hebben allemaal hun eigen taak in het bedrijf. Een bedrijf wat al vanaf de jaren 70 biologisch verbouwd en blijft groeien. Zo hebben ze een project waarmee ze de oude abandoned tea fields weer oplappen. Dit duurt 3 jaar voordat de thee biologisch gecertificeerd mag zijn. Een arbeidsintensieve klus. Soms zijn de velden zo verwaarloosd dat alles verwijderd wordt en er nieuwe kleine stekjes worden geplant. Het duurt dan nog ongeveer 7 jaar (!) voordat ze in productie gaan. Dit doen ze niet alleen uit eigen belang, maar ook voor de community. Zij delen hun kennis en daarnaast kunnen andere lokalen boeren ook hun thee laten verwerken bij onze theeboer. Toen we daar voor de zomeroogst waren, was het een drukste van jewelste. De stevige kleine Japanse pickups bleven af en aan rijden om de vers geplukte theebladeren naar de verwelk ruimte te brengen. Alles werd gewogen en gesorteerd met Japanse precisie.

nieuw aangelegd biologisch theeveld
Nieuw aangelegd theeveld. Het hooi dient als voeding voor de nieuwe theeplantjes en om het vocht beter vast te houden.

Tot slot

Onze theeboer begrijpt al meer dan 45 jaar dat hij goed voor de grond moet zorgen zodat zijn kinderen het later over kunnen nemen, dat een biologische thee intensiever qua verbouwen is maar ook een betere prijs oplevert en dat een Engels sprekende dochter de deuren kan openen naar buitenlandse kopers en arbeidskrachten (WWOOFERS). Maar de belangrijkste reden voor het biologisch verbouwen van thee is dat hij zelf opgegroeid is in een tijd dat het normaal werd om gif en pesticides te gebruiken op voedingsmiddelen, terwijl de bevolking er absoluut niet gezonder op werd. Hij besloot hier niet in mee te gaan en een ander pad te kiezen, omdat hij wist dat gezond eten en drinken begint bij de roots ligt. Het delen van kennis over duurzaam en biologisch verbouwen is de oplossing naar het welzijn van de community. Wij zijn het daar heel erg mee eens en hopen dat we nog heel veel mensen van de abandoned tea field thee kunnen laten genieten. Dus geniet van je kop thee, en sta ook eens stil bij waar jouw theeblaadjes vandaag komen!

Abandoned tea field thee bestellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *