Wat is chai?

Wat is chai?

Chai is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Je kunt het kant en klaar in supermarkten kopen, op terrasjes drinken of zelf lekker aan de slag gaan met allerlei specerijen.

Maar wat is chai precies? Welke specerijen maken een chai en waar komt het vandaan?

Wat is chai?

Het antwoord op deze vraag is erg simpel en wellicht verrassend: chai betekent in veel talen gewoonweg ‘thee’! Zo bestel je onder andere in Rusland, Turkije, Afghanistan een ‘chai’ en jouw maaltijd zal vergezeld worden met een zwarte thee.

Voor de chai die bekend is in de westerse wereld gaan we naar India. We leggen uit hoe de thee industrie daar tot bloei kwam.

Geschiedenis van chai

Vroeger kwam alle zwarte thee uit China. Het waren de Britten die eind 1800 voor een grote verandering zorgde. Zij wisten theeboeren uit China te ronselen samen met wat thee stekjes. Die planten zij in hun gekoloniseerde India. De theeplantjes deden het erg goed in India en de Engelse gebruikte de kennis van de Chinese boeren om heerlijke zwarte thee te maken. Dit leiden tot een grote verschuiving in de theewereld.

De Britten vercommercialiseerde de thee in India en Sri Lanka. Zij zorgde dat de thee door het land verspreid werd met het nieuw aangelegde treinstelsel. Door de goedkope prijs van sterke zwarte thee werd thee niet alleen een export product, maar ook een bekend en veel gedronken drankje in het hele land door de Indiase locals.

Echter was dit vaak de laagste kwaliteit thee die niet geëxporteerd kon worden (het gruis) en erg bitter en sterk was; eigenlijk te sterk om puur te drinken. Gaandeweg gebeurde er iets bijzonders in India wat de betekenis van chai voorgoed veranderde.

India; het land van de specerijen

India staat bekend om zijn enorme diversiteit in specerijen. De heerlijke geurige curries, tandori chickens en Massala kruiden zijn bekend in elke keuken van de wereld.

Om de sterke bittere smaak van thee te maskeren, voegde de Indiërs kruiden, melk en iets zoets aan de thee toe. Het resultaat was de chai zoals wij deze kennen; een heerlijke verwarmende thee gemengd met specerijen. Er kwamen steeds meer theestalletjes in het land.

Elke theezetter (chaiwallah) had zijn eigen unieke methode en geheime recept om de beste chai van het gebied te maken. De verschillende specerijen zijn vaak regio gebonden, maar over het algemeen worden kaneel, kardamom, gember, kruidnagel en peper gebruikt als de basis. De sterke zwarte thee waarmee de specerijen vermengd worden, komen vaak uit de Indiaanse streken Assam, Darjeeling of Nilgiri.

Chaiwallah van India
chaiwallah in India

De gezondheidsvoordelen van Chai thee

De basis voor chai is zwarte thee. Pure thee, dus ook zwarte thee, is goed voor de gezondheid en bevat bioactieve stoffen zoals flavanoïden. Deze antioxidanten zorgen ervoor dat de bloeddruk verlaagt en de kans op een beroerte verkleint, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Maar hoe zit het met de gezondheidsvoordelen van de specerijen? We zochten het uit voor de bekendste ingrediënten van de chai.

Kaneel

Het is belangrijk om 2 soorten kaneel te onderscheiden; Cassia kaneel en Ceylon kaneel. Cassia kaneel is de goedkope versie van de echte ceylon kaneel en komt vaak uit China. Het grote verschil is de aanwezigheid van de stof ‘cumarine’. Deze stof is in een zeer grote hoeveelheid aanwezig in Cassia kaneel, en kan bij het gebruiken in grote hoeveelheden schade toe richten aan de nieren. Ook tijdens de zwangerschap is het belangrijk om het gebruik van Cassia kaneel te beperken.

Dit in tegenstelling tot Ceylon kaneel, welke een nagenoeg te verwaarlozen hoeveelheid van cumarine bevat. Let dus goed op bij een aankoop van producten, welke soort kaneel erin verwerkt is. Als het niet vermeld staat op de verpakking is het meestal de goedkope ‘Cassia’ versie.

Ceylon kaneel heeft veel gezondheidsvoordelen zoals: veel antioxidanten, antibacterieel en mineralen.

Wat is chai
Bast van de kaneelboom

Gember

In chai zit ook gedroogde gember. Deze pittige wortel is al eeuwen land bekend in Nederland, met een reden. Het is supergezond! We schreven er een uitgebreide blog over, die je hier kunt lezen.

Gember stimuleert de werking  immuunsysteem, helpt tegen misselijkheid, gaat brandend maagzuur tegen en verbeterd de bloedcirculatie. Om optimaal van de gezondheidsvoordelen van gember gebruik te maken is biologisch geteelde gember aan te raden.

Zwarte peper

In de Nederlandse huishoudens staat trouw in elke keukenkast wel een potje peper naast de zout. Hiermee brengen we onze gerechten op smaak. Wat de meeste niet weten, is dat peper ook erg gezond is! Het bevordert de spijsvertering en een paar korrels peper bij de maaltijd is dus helemaal niet zo’n slecht idee. Maar de belangrijkste eigenschap van peper is dat het ervoor zorgt dat andere voedingsstoffen beter worden opgenomen in het bloed! Een goede reden om peper elke dag bewust toe te voegen aan je voedingspatroon.

Wat is chai
Chai specerijen

Hoe bereid je Chai?

Chai is veelzijdig en makkelijk te bereiden. De meeste chai drinkers hebben hun eigen recept en favoriete toevoegingen. Je kunt chai zelf maken door een mengsel van kruiden toe te voegen aan pure zwarte thee.

In de chai van Travelling Tea zitten alle kruiden al gemengd met de thee, is geheel biologisch en alle ingrediënten komen van dezelfde boer. Een ideale basis voor jouw favoriete chai recept!

Een theelepel Chai een paar minuutjes laten trekken is al voldoende om de chai thee puur te drinken. Voeg je er melk en een zoetstof (suiker, honing) toe dan dient de chai sterker gezet te worden. Neem dan een eetlepel chai per kop.

Je kan ook de chai in een steelpannetje met melk en zoetstof doen. Zo kun je het lang laten trekken op een laag vuurtje. Deze methode is goed om de kruiden te laten trekken in de melk, maar wat minder voor de smaak van de zwarte thee.

Wij drinken de chai graag op koude dagen na een strandwandeling, wel met wat bio havermelk en een extra scheutje lokale honing..  ?

wat is chai?
Ceylon Elephant chai

Chai uit Ceylon

Onze chai thee komt van een kleine biologische theeboer uit Sri Lanka (vroeger ook wel bekend als Ceylon). In Sri Lanka dronken we de chai met melk en jaggery, een soort palmsuiker.  De kruiden in de chai thee waren net weer iets anders dan de chai latte’s van het Westen; een zoete en smaakvolle combinatie van:

  • Ceylon kaneel (de echte..)
  • Korianderzaad
  • Kruidnagel
  • Venkelzaad
  • Gember
  • Peper
  • Rode Chili

Chai bestellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *