Wat is Houjicha?

wat is houjicha

Wat is Houjicha thee?

Als je naar de foto kijkt zul je het niet verwachten, maar houjicha is een Japanse groene thee! De groene thee wordt geroosterd op hoge temperatuur waardoor het zijn groene kleur verliest en er een mooie rood bruine kleur voor terug komt. Houjicha is onder te verdelen in drie soorten: sencha, bancha and kukicha. De sencha houjicha is afkomstig van de eerste pluk van het jaar, deze heeft de hoogste kwaliteit. De bancha houjicha komt van de laatste pluk, welke aan het einde van de zomer plaats vindt. Doordat het dan erg heet en nat is geweest, groeien de theeplanten erg snel en is de kwaliteit van de theeblaadjes wat minder. Deze pluk staat bekend om zijn wat bittere smaak. Maar omdat houjicha diep wordt geroosterd, verdwijnen de bitters en blijft er een heerlijke zoetige thee over! De kukicha is ook van de eerste pluk van het jaar. Het verschil zit hem in het feit dat kukicha alleen uit steeltjes bestaat. Geroosterd geeft het een wat meer zoetere houjicha.

Caffeine Content Comparison - Hojicha and Caffeine
Bron: hojicha.co

Houjicha en cafeïne

In Japanse groene thee zit cafeïne. Matcha thee bevat de hoogste hoeveelheid cafeïne. Dit komt doordat de bladeren zelf bij deze thee soort ook worden opgedronken. Gelukkig wordt cafeïne uit thee langzamer afgegeven in het lichaam dan uit koffie. Hierdoor voel je energiek, zonder de nervositeit die je soms wel eens voelt na een aantal bakkies koffie. Het bijzondere aan houjicha is dat er deze Japanse groene thee een minimale hoeveelheid aan cafeïne bevat. In een standaard schenking van 250 ml zit ongeveer 7.7 mg cafeïne. Daarnaast zorgen de stofjes L-theanine en pyrazine ervoor dat houjicha een kalmerend effect heeft. Om deze reden is deze thee dan ook zeer geschikt voor zwangere vrouwen en wordt hij veel in de avond en bij maaltijden gedronken.

Waar komt houjicha vandaan?

Het was misschien al duidelijk; Houjicha komt uit Japan. In Japan draait de theewereld bijna alleen maar om groene thee. Er is geen enkel land dat zo veel verschillende dingen doet met één soort thee. Van de geschaduwde poederthee (matcha) tot aan het scheiden van de steeltjes en blad; door alle verschillende processen kunnen zij hun geliefde umami smaak naar voren laten komen. Houjicha is het perfecte voorbeeld van de vernuftigheid van de Japanners. In het begin van de 20ste eeuw werd de theecultuur gemoderniseerd door plukmachines in plaats van het plukken met de hand. Helaas was deze modernisering niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de thee. Zo kwam een theeverwerker (tea merchant) met het idee om de groene thee te roosteren in plaats van te stomen. Dit werd een groot succes, kleine theewinkeltjes gebruikte het productieproces van houjicha zelfs om de klanten te lokken met de zoetige rookgeur. Door de jaren heen perfectioneerde zij de houjicha tot de sencha, bancha en kukicha. Inmiddels is deze theesoort niet weg te denken uit Japan, en wordt hij zelfs veel gebruikt in cocktails en lattes. Zelfs grote ketens als Starbucks en Häagen-daz doen het in hun produkten. Bijvoorbeeld de Hojicha Crème Frappuccino en Häagen-daz latte icecream. Wij drinken hem het liefst zo puur mogelijk, maar binnenkort zullen we met jullie ook ons favoriete houjicha latte recept delen!

hojicha-tea-latte
Houjicha latte

Hoe smaakt houjicha?

Er is een hoop kwaliteitsverschil in de houjicha, dus ook in de smaak. De hele goedkope blends smaken aards en vlak. Die kun je het best laten staan. Voor een vollere body en een natuurlijk zoetje kun je beter single origin houjicha drinken. Dan weet je waar de thee vandaan komt en door wie het is behandeld. Wij kopen de houjicha direct van onze biologische boer uit Shizuoka. Zij werken al vanaf 1973 biologisch en zijn zeer gepassioneerd. Onze lente pluk houjicha bestaat uit het diep geroosterde blad en steeltjes. Deze eerste pluk van het jaar staat bekend om een verfijnde smaak met zoete, notige tonen. Onze herfst pluk houjicha is van de bancha gemaakt. Een grovere thee die een volle roostersmaak heeft.

easy gaiwan
Houjicha thee gezet met de easy gaiwan

Hoe bereid je houjicha?

Houjicha is niet moeilijk te bereiden. Het zal niet snel bitter of wrang worden en het is ook een geschikte thee voor een cold brew. We gebruiken een Hario v60 omdat het lekker makkelijk schenkt en geschikt is om mee te nemen in de camper.  Een richtlijn is 2 gram thee per 200ml water van 90°C. Laat de thee 2 tot 3 minuten trekken. Je kan met 2 gram houjicha meerdere mokken thee zetten! Een zeefje of easy gaiwan is dan wel handig om de thee er op tijd uit te halen.

Houjicha bestellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *