Wat is matcha latte?

Matcha latte

Je komt het steeds vaker tegen. Op de menukaart in lunchrooms, op het krijtbord van hippe koffiebarretjes of bij die lekkere sushitent om de hoek, matcha latte. Maar wat is matcha latte precies? Zit er cafeïne in, is het wel gezond en waarom is het duurder dan andere lattes?

Matcha watte?

Het woordje latte is Italiaans voor melk en wordt in Nederland veel gebruikt voor een latte machiato (koffie met warme melk) of voor een chai latte. Het grappige is dat in Italië het woord latte niet wordt gebruikt bij koffie. Als je een latte besteld dan krijg je een glas melk.. Waarschijnlijk werd het woord latte populair gemaakt in Amerika, net zoals het bekende woord barista (Italiaans voor barman). Vanuit daar is het verspreidt over de hele wereld en doorgevoerd in andere warme dranken zoals matcha latte.

Het verschil tussen een originele matcha en een matcha latte is de toevoeging van melk. Bij een originele matcha wordt er zo zacht mogelijk water gebruikt om de smaak van matcha te benadrukken. Bij matcha latte willen we juist de smaak laten samensmelten met opgewarmde of opgeklopte melk.

Matcha & melk

Wat is matcha?

Zonder matcha geen matcha latte dat is duidelijk, maar wat is matcha? Matcha betekend letterlijk; gemalen thee. Daar zit ook gelijk het grote verschil met andere groene thee. Bij matcha drink je de gemalen theeblaadjes op!

Kan je alle groene theeblaadjes vermalen en tot een matcha latte toveren, ja. Maar voor een echte matcha, moet je naar Japan gaan en nog iets specefieker naar Uji; een gebied onder Kyoto. Hier hebben ze speciale cultivars (soorten) en eeuwen oude technieken om de mooiste matchas van de wereld te maken. Met die matcha krijg je de bekende zoetige,romige en umami smaak die zo goed gaat met romige melk of havermelk.

De theeblaadjes voor een matcha zijn van hoge kwaliteit en alleen de shincha (lentepluk) voldoet aan de hoge Japanse eisen. Vier weken voor de oogst worden de theestruiken bedekt met zwarte doeken om het zonlicht tegen te houden. Doordat de theestruiken geen zonlicht krijgen, compenseren ze dit door meer voeding uit de bodem te halen. Hierdoor worden deze theeblaadjes nog gezonder, vooral het gehalte chlorofyl stijgt.

We hebben hier een uitgebreide blog over geschreven die je hier kan lezen.

Matcha is gemalen groene thee

Is matcha latte gezond?

Doordat de theestruiken geschaduwd worden, krijg je een meer geconcentreerde groene thee en die zit bomvol gezondheidsvoordelen. Het belangrijkste wat er in matcha zit zijn de antioxidanten. Voor matcha zijn dat de polyfenolen en die vallen de vrije radicale aan in je lichaam. Dat is heel belangrijk omdat de vrije radicale er voor zorgen dat onze huid verouderd en dat we ziek worden. Hierbij drink je ook nog de gemalen blaadjes op. Op deze manier krijg je echt alle antioxidanten binnen.

Wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen van matcha (groene thee) lees hier onze blog.

Zit er cafeïne in een matcha latte?

Net zoals bij koffie zit er ook cafeïne in matcha. Sommige hebben het dan over theïne, maar cafeïne en theïne zijn hetzelfde. Er is wel één groot verschil tussen koffie en matcha en dat is de snelheid waarmee de cafeïne wordt opgenomen door het lichaam.

Bij koffie wordt de cafeïne gelijk opgenomen waardoor je die snelle kick krijgt. Je kan hierdoor ook een meer nerveuze ervaring krijgen.

Bij matcha is dat anders. Hier zit namelijk ook nog een ander bekend stofje in genaamd tannine! De cafeïne die je drinkt van matcha hechten aan de tannines en worden dan geleidelijk opgenomen door het lichaam. Hierdoor ervaar je een kalme frisse helderheid. Die langer aanhoud dan bij koffie.

matcha latte met lokaal keramiek
Matcha latte benodigdheden

Hoe maak ik een Matcha latte?

Er zijn verschillende manieren om een matcha latte te maken. Het makkelijkste is melk opwarmen in een pannetje tot max 80 graden. Dan voeg je de matcha toe en met een staafmixer maak je er één geheel van. Tip: Als je de staafmixer aan de oppervlakte houdt, dan krijg je een dun laagje schuim. Heb je geen staafmixer? Dan zou de blender ook een oplossing zijn, voordeel van de blender is dat er lucht ingeslagen wordt. Waardoor je een luchtige matcha latte krijgt.

Op deze manier een matcha latte maken is simpel en doeltreffend, maar hoe zit het met de chado? In Japan betekend Chado; de weg van de thee. In Nederland noemen we het de matcha ceremonie. Het is een meditatieve aanpak om een matcha latte te maken. Dit doe je met een kommetje (chawan), een klopper (chasen) en eventueel een bamboe lepeltje (chashaku). Het mooie van deze manier is dat je er een mindfulness moment van maakt. Ideaal voor een 4 uurtje op kantoor of een break van je studieboeken.

We hebben een blog geschreven over deze verfijnde manier van matcha latte maken die je hier kunt bekijken. Tevens staan er nog andere recepten in ter inspiratie.

Matcha latte art

Net zoals de lokale barista de ene koffie latte art na de andere uit zijn losse pols tovert, zo kan dat ook bij matcha latte! Er zijn veel filmpjes te vinden op het internet en we hopen dat deze trend ook steeds meer verplaatst naar de lokale koffiezaakjes en lunchrooms. Wie weet zijn er binnenkort matcha latte art world cups? Hier is alvast een voorproefje.

Matcha latte art pro

3 reacties op “Wat is matcha latte?

  1. Pingback: 4 gezonde warme dranken om je immuunsysteem te versterken

  2. Pingback: Matcha thee maken - de bereidingswijze van Matcha door Travelling Tea.

  3. Pingback: 4 recepten voor gezonde dranken om je immuunsysteem te versterken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *