Wat is Matcha?

wat is matcha

Matcha is een groene poederthee uit Japan. Deze theesoort staat wereldwijd bekend als superfood vanwege zijn hoge hoeveelheid antioxidanten. In tegenstelling tot andere soorten thee, drink je bij matcha ook de theebladeren op.

Waarom is matcha gezond?

Matcha wordt gerekend tot de superfoods. Maar wat maakt matcha nu een superfood? Matcha bevat een grote hoeveelheid aan antioxidanten en vitamines. Het is geen verrassing dat matcha meer antioxidanten bevat dan andere soorten theeën.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt matcha wel gewoon van dezelfde theeplant (Camellia Sinensis) gemaakt. Echter, worden de theebladeren voor de pluk eerst 3 tot 4 weken afgeschermd voor de zon.

Dit proces is te vergelijken met het kweken van witte asperges. Door de theebladeren in de schaduw verder te laten groeien, maakt de theeplant meer voedingsstoffen aan, waaronder chlorofyl. Chlorofyl zorgt ervoor dat ons bloed meer zuurstof op kan nemen, wat kan helpen bij het ontgiftigen van het lichaam. Daarnaast helpt chlorofyl het immuunsysteem op te bouwen. 

Maar nu vraagt u zich misschien af wat matcha dan onderscheidt van de andere geschaduwde Japanse theeën, zoals een gyokoro en kabusecha?

Wat matcha uniek maakt, is dat het vermalen wordt tot poeder. Deze fijne theepoeder wordt in zijn geheel genuttigd, in plaats van dat er thee van de theebladeren getrokken wordt. Dit betekent dat je alle aanwezige voedingstoffen in de matcha ook daadwerkelijk tot je neemt.

De betekenis van matcha is dan ook letterlijk vertaald ‘gepoederde thee’.

wat is matcha?
De theebladeren worden 3 tot 4 weken voor de pluk afgeschermd voor de zon.

Wetenschappelijk onderzoek

Matcha blijkt volgens dit wetenschappelijk onderzoek een grote hoeveelheid aan catechine epigallocatechingallaat (EGCG) te bevatten. Dit is een stof welke gerekend wordt tot de antioxidanten.

Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen weg vangen in ons lichaam. Antioxidanten gaan onder andere veroudering tegen, zorgen dan de huid in goede conditie blijft, verkleinen de kans op hart- en vaatziekten en hebben een cholestorol verlagende werking. Uit het onderzoek bleek dat matcha wel 137 keer meer EGCG bevat dan andere groene theeën! 

Daarnaast zijn er, in een ander wetenschappelijk onderzoek, verschillende soorten andere ‘superfoods’ vergeleken in zijn hoeveelheid aanwezige antioxidanten. Zoals in onderstaand figuur te zien is, springt matcha er behoorlijk bovenuit!

matcha antioxidanten
De hoeveelheid antioxidanten in matcha in vergelijking tot andere ‘superfoods’.

Wat doet matcha met je?

Matcha zorgt voor meer energie en een verhoogd concentratievermogen. Dit is te danken aan de aanwezige theïne (grappig genoeg is dit is hetzelfde stofje als cafeïne, maar dan in thee). Theïne wordt geleidelijker afgegeven dan cafeïne door de aanwezigheid van andere werkzame stoffen in matcha en heeft daardoor een prettiger en langduriger effect.

Het is dus ook niet gek dat matcha vroeger werd gebruikt door de monniken om wakker te blijven tijdens de urenlange meditaties!

Voor ons is het de perfecte thee om de dag mee te beginnen of bij een klein 4-uur dipje, zowel als thee als door je smoothie.

De geschiedenis van matcha

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is matcha ontstaan in China en niet in Japan! Al in de zesde eeuw dronken de chinezen vermalen groene thee. Het theepoeder werd opgeklopt met warm water in een kom. De methode werd ontzettend populair en is nog steeds de manier om vandaag de dag matcha klaar te maken!  

Pas in 1191 bracht de zen monnik Eisai deze manier van thee maken naar Japan (inclusief het zen boeddhisme). Terwijl China behoorlijk wat jaren kende dat de groene poederthee amper werd gedronken, groeide matcha in Japan langzaam uit tot statussymbool bij de betere klasse.

Tegenwoordig is matcha over de hele wereld beschikbaar voor iedereen en is het een veelgebruikt ingrediënt in snoepjes, ijsjes en andere gerechten.

matcha bereiden
Matcha bereidt op de traditionele manier in een Japans theehuis.

Hoe smaakt matcha?

De smaak van matcha is te vergelijken met groene thee maar dan krachtiger. Door het verschil in structuur en het opdrinken van het gehele blad, wordt de thee romiger en voller van smaak. De smaak van een goede matcha is een fijne balans tussen licht zoet en licht bitter, waarbij de vegetale noten van groene thee duidelijk aanwezig zijn.

Echter is de smaak van matcha erg afhankelijk van de zetmethode en de kwaliteit! Een hoge kwaliteit matcha zal meer zoetig smaken, terwijl een lagere kwaliteit matcha bitterder zal zijn. Sommige mensen prefereren hun matcha met melk en suiker, zoals ze ook hun koffie en andere soorten thee drinken. Zie bijvoorbeeld het matcha latte recept!

Voor andere gebruiken van matcha, zoals door de smoothie of door een gerecht, raden wij cooking grade matcha aan.

Wat is matcha
Een net opgeklopte matcha

Hoe maak je Matcha?

Matcha is een poederthee die opgeklopt dient te worden. Je hebt er een matchakom (chawan) en een opklopper (chasen) voor nodig. Ook de temperatuur van het water is belangrijk. Deze moet niet te heet zijn omdat anders de matcha bitter wordt. Rond de 60 tot 70 graden is prima.

Net zoals koffie kun je de matcha op verschillende diktes zetten. De stroperige ‘koicha’ (denk: espresso) of de wat dunnere ‘usucha’ (denk: filterkoffie). Bij de stroperige matcha gebruik je minder water en meer matcha. Andersom gebruik je bij de dunnere usucha meer water en minder matcha.

Uiteindelijk is het een kwestie van smaak en zijn er geen regels voor.  Als alles klaar staat, is het tijd om de matcha te bereiden!

Basisrecept matcha

Dit is een basisrecept en kan aangepast worden naar eigen smaak. Wij zijn benieuwd naar hoe jij jouw matcha het lekkerst vindt!

  • Schep 2 – 4 gram matcha in de chawan (ongeveer een theelepel).
  • Schenk 100ml heet (60-70 graden) water over de matcha.
  • De chasen (matchaklopper) houd je verticaal en met een snelle kloppende beweging sla je het schuim in de thee. Doe alsof je de letter M in de matcha schrijft.
  • De matcha is klaar als er een mooie romige schuimlaag is ontstaan

Klik hier om de hoogste kwaliteit Matcha bestellen

2 reacties op “Wat is Matcha?

  1. Pingback: Het verhaal achter de 'Abandoned tea field' thee - Travelling Tea

  2. Pingback: Wat is matcha latte? - Een matcha watte!?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *