Wat is witte thee?

Wat is witte thee

Witte thee is een theesoort die steeds populairder wordt om te drinken. Steeds vaker zie je deze theesoort voorbij komen in theewinkels en op de menukaarten in de Horeca. Maar wat is witte thee precies? In deze blog vertellen we je alles over deze bijzondere theesoort!

Witte thee is het minst bewerkt van alle theesoorten. De theeblaadjes worden na het plukken voor een lange tijd gedroogd. Gedurende deze tijd verwelken de blaadjes waarbij al het vocht ontrokken wordt. Dat lijkt een makkelijk klusje, maar dat is het zeker niet. Er is geen ruimte om schoonheid foutjes te verdoezelen; Als de zon te sterk is en de blaadjes te nat dan worden de blaadjes rood. Wanneer de blaadjes te lang vochtig blijven, dan gaat het vocht in de blaadjes rotten. Gelukkig wordt de kunst van het witte thee maken al generatie’s overgegeven. Dus als de witte thee zijn weg naar jouw theepotje vindt dan begrijp je waarom deze thee geroemd wordt om zijn delicate en verfrissende smaak.

De geschiedenis van witte thee

China is de plek waar witte thee voor het eerst werd geproduceerd. Echter zijn er verschillende verhalen over de exacte locatie. Het bekendste verhaal speelt zich af in het Chinese dorp Tai Mu Shan. Daar was een behulpzame vrouw die witte thee maakte van een oude theeboom om de bewoners van mazelen te genezen. Tja, de Chinezen zijn gek op dit soort verhalen. Rond 1800 werden de theeplanten meegenomen naar Fuding waar het maken van witte thee steeds verder werd geprofessionaliseerd.

Wat is witte thee blaadjes
Dons op het blad is een goed teken

Waar wordt witte thee nu gemaakt?

Ook nu behoort Fuding nog tot één van de belangrijkste regio’s waar witte thee geproduceerd wordt. Daarnaast wordt er veel witte thee in Zhenghe en Jianyang geproduceerd. Deze regio’s behoren allemaal tot de Fujian provincie in China.

Vanwege de grote populariteit witte thee ook steeds vaker in andere landen geproduceerd. Zo vind je nu ook heerlijke witte thee uit India (Darjeeling), Sri Lanka en Georgië. Zelfs op Hawaii zijn er theeboeren die zeer exclusieve oplages witte thee maken! Deze thee is zo gewild dat de prijs per pond oploopt tot wel 450$ en is nagenoeg niet te verkrijgen!

Is witte thee gezond?

Naast zijn delicate smaak heeft witte thee ook veel gezondheidsvoordelen. Witte thee bevat namelijk een hoop antioxidanten, alkaloïden, vitamines en mineralen. De antioxidanten zijn er in de vorm van polyfenolen die de vrije radicale aanvallen in het lichaam. Dit is heel belangrijk omdat de vrije radicalen er voor zorgen dat we verouderen en ziek worden.

Er zitten ook verschillende alkoloiden (aminozuren), vitamines en mineralen in witte thee. Omdat witte thee (net zoals groene thee) niet geoxideerd wordt, behoudt het een hoop van zijn goede gezondheidsvoordelen!

witte thee en granola
Witte thee en een granola fruit ontbijt is een hemelse combi!

Zit er cafeïne in witte thee?

De bekendste alkaloïde is cafeïne, dat wordt ook theïne genoemd en is hetzelfde. In witte thee zit cafeïne, maar er zijn een aantal factoren die de hoeveelheid cafeïne bepalen die je uiteindelijk drinkt. Zo zijn er de variëteiten Camellia Sinensis en de Camellia Assamica. In Fuding zijn er speciale cultivaren van de Sinensis voor witte thee. Deze bevatten minder cafeïne. Buiten China wordt er het meest de Assamica gebruikt en die bevatten juist weer meer caffeine.

De manier waarop je witte thee zet is ook van belang; zet je de witte thee op 70 graden en 2 minuten lang dan krijg je minder caffeine dan bij 100 graden en 4 minuten. Een tip hiervoor is de thee vaker op te schenken. De tweede opschenking zal ook nog caffeine bevatten maar bij de derde en latere opschenkingen zal er amper caffeine in zitten.

Daarnaast is ook de gradatie van invloed op de hoeveelheid cafeïne die aanwezig is in jouw kopje witte thee. De dure ongeopende blaadjes (buds) bevatten veel cafeïne. Maar bevat een witte thee veel steeltjes (die geven een zoetje aan de thee) dan zit er juist weer minder cafeïne in.

Duinroos met witte thee
Duinroos met witte thee

Zijn er verschillende gradaties witte thee?

Er zijn verschillende gradaties witte thee verkrijgbaar. Deze gradaties zeggen wat over de smaak en kwaliteit van de thee. Hoewel deze gradaties in China zijn bepaald, maken ook andere landen gebruik van dit systeem. Zo kun je bijvoorbeeld een silver needle uit de Darjeeling kopen of een white peony uit de Yen Bai regio in Vietnam. Hieronder vind je de meest voorkomende gradaties van witte thee kort uitgelegd.

Silver Needle

Dit zijn alleen de ongeopende topjes van de theestruik die in het voorjaar zijn geplukt. In vakjargon worden dit ook wel de ‘buds’ genoemd. In China noemen zij deze thee Bai Hao Yin Zhen. Silver Needle heeft een delicate, bloemige en verfijnde smaak en is de meest exclusieve gradatie van witte thee.

White peony

Deze gradatie bestaat uit 1 bud en 2 blaadjes. Het is een veel voorkomende witte thee die je in heel de wereld vindt. In China wordt White peony ook wel Bai Mu Dan of pai mu dan genoemd. De smaak is vaak bloemig en door de steeltjes heeft het ook een zoetje. Het is een wat vollere thee dan de Silver needle.

Gong Mei

Dit is een lagere gradatie dan de Bai Mu Dan. De Gong Mei bestaat ook uit 1 bud en 2 blaadjes alleen wel van een mindere kwaliteit. De bud is dan wat dunner en langer en de 2 blaadjes zullen wat groter zijn. De smaak is minder verfijnd dan de Bai Mu Dan.

Shou Mei

Dit is de laagste gradatie en tegelijkertijd de meest verkochte witte thee in China. Shou Mei bestaat ook uit buds en blaadjes, alleen zijn het veelal gebroken blaadjes en er zijn veel minder buds gebruikt dan bij bijvoorbeeld de Gong mei en de Bai Mu Dan.

Yunnan Moonlight

Deze witte thee wordt in de provincie Yunnan gemaakt. Die bekend staat om zijn Camellia assamica variëteit. Het is een grover blad wat langer nodig heeft om te verwelken. Hierdoor oxideert het ook iets en krijg je meer donker blad. De infusie is een stuk donkerder en het geeft ook weer meer smaak. De Yunnan moonlight bestaat uit 1 bud en 2 blaadjes. De complexe smaak zijn zoet, hooi en honing.

witte thee
Yunnan Moonlight

Aged witte thee

De geperste witte thee cakes worden steeds bekender in het Westen. De reden hiervoor is dat witte thee heel lekker wordt met het verstrijken van de jaren! Er zijn verschillende methodes, maar de Shou Mei wordt het meest gebruikt. De smaak krijgt meer honing en het bloemige verdwijnt. In China doen ze deze thee (na het spoelen) in de water koker. Die laten ze 5 minuten vol koken. Het resultaat is een diepe volle smaak met tonen van honing, leer en hooi. Uiteraard verschilt de smaak ook hier weer omdat er verschillende soorten witte thee cakes bestaan!

Wat is het verschil tussen hard en zacht water?

Een belangrijke factor bij het zetten van een potje witte thee is de kwaliteit van het water. Is het water te hard dan zal die al snel de delicate aroma’s van de witte thee overstemmen. Maar wat maakt het water ‘hard’? Onder hard water verstaan we water met veel mineralen en een hoge restwaarde. Als het water zou verdampen dan blijven de mineralen over. Dat wordt de restwaarde genoemd en die kun je wegen. Dus met zacht water wordt er bedoeld dat er weinig mineralen in het water zitten. Hoe zachter het water des te beter je de thee zal proeven.

Omdat (goede) witte thee vaak prijziger is dan andere theeën loont het om zacht water met een lage restwaarde te gebruiken. Voorbeelden van zacht water met een lage restwaarde zijn Spa reine of Mont Calm. Een andere manier om zacht water te maken is via omgekeerde osmose. Wij gebruiken hier een Berkey voor. Deze zorgt er voor dat 99,9% van alle mineralen en andere stoffen (bacteriën etc) gefilterd wordt. Zelfs de kleur rood wordt gefilterd en de filters gaan 10 jaar mee. Hierdoor kun je mooi zacht water blijven drinken perfect voor thee.

Er is echt een groot verschil tussen kraanwater en bronwater. Hier valt nog veel winst te behalen wat betreft het zetten van thee. Als je meer over water wilt weten kun je deze blog van Sander lezen. Hij nam de proef op de som.

Hoe bereid je witte thee?

Er zijn zoveel gradaties en zoveel landen, maar hoe krijg je die lekker smaken in je theepot? Gelukkig is het niet moeilijk om witte thee te zetten. Je kunt kokend water gebruiken of water van 70 graden. Het zal niet bitter worden. We vinden het zelf heel tof om witte thee in koud water te zetten. Het liefste met ijsblokjes! We hebben er een blog over geschreven die je hier kan lezen.

Voor de Westerse manier gebruik je 1g per 100ml zacht water van 95 graden en die laat je 3 min trekken. Op deze manier kan je thee nog een keer opschenken.

Voor de Oosterse manier gebruik je 3g per 100ml zacht water van 95 graden en 40 seconde laten trekken. Op deze manier kan je de thee nog vaker opschenken. Bij Silver Needle zou dat een paar keer zijn, maar de aged witte thee kan verrassend vaak opgeschonken worden. Bij elke opschenking veranderd de smaak een beetje. Op deze manier blijft het drinken van witte thee boeiend tot de laatste druppel.

Dit zijn standaard zetmethodes, wees creatief en je zult beloont worden! 😉

Wat is witte thee uitschenken
Geniet van je kopje witte thee!

Een reactie op “Wat is witte thee?

  1. Pingback: De kefir serie: Magnolia bloemen of witte thee met kefir

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.