Thee en Hollandse kaas pairing

verpakkingen thee en kaas

Is thee en kaas een goede combi?

Net zoals met wijn combineert thee ook heel goed met voeding. Er zijn veel verschillende smaken in thee, net zoals in de wijnwereld: van witte thee tot aan zware gefermenteerde thee en dan nog alle verschillende terroirs en verwerkingsmethodes van de theeboer! Met zoveel diversiteit aan smaken is er altijd wel een kaas die perfect combineert met de thee. Deze keer combineren we verschillende Hollandse kazen, wel van verschillende boeren en van verschillende dieren. Voor de thee hebben we besloten niet meer dan 4 theeën te zetten. Zo kunnen we duidelijk proeven wanneer de thee overheerst, de kaas overheerst of wanneer het perfect samen gaat!

Dit zijn de gekozen theeën en kazen voor deze pairing:

  • La Trappe geitenkaas
  • De Zeekraal schapenkaas
  • De Oorsprong rauwmelkse koeienkaas
We beginnen met thee zetten

Geitenkaas en thee

Voor de eerste pairing kozen we voor een milde harde geitenkaas van La Trappe. Deze heerlijke 7 maanden gerijpte geitenkaas is gemaakt door de monniken van de abdij Koningshoeven. De kaas heeft het typische ‘geiten’ smaakje, maar niet overheersend. Het is een smaakvolle, licht zoutige kaas met tonen van stro en gras. We merkte dat deze geitenkaas kieskeurig was met de thee. Maar er was één combinatie die heerlijk combineerde; Japanse groene thee! Deze zorgt er voor dat de kaas wat zoeter wordt. De umami van de thee sluit mooi aan en vormt een mooi nieuw geheel! Erg lekker. Ook bijzonder was het om te merken dat de andere combinaties helemaal niet gingen.

We gaan van start!

Schapenkaas en thee

We zijn een grote fan van manchego (schapenkaas). Dromen over wandelingen in Noord Spanje met een stukje brood, goede olijfolie en manchego komen voorbij. Gelukkig wordt er in Nederland ook heerlijke manchego gemaakt! De kaas die we kozen komt van De Zeekraal uit Terschelling en is 4 maanden gerijpt. We vinden de kaas licht zurig, animaal met noten van bouillon. Lekker veel smaak en een tikkeltje melige kaas. Deze kaas vormt met meerdere theeën een mooie combinatie. Een voorbeeld was met de Sri Lankaanse zwarte thee. Het fruitige in de thee verdween wat meer op de achtergrond, terwijl de moutsmaken wat meer naar voren komen. Maar onze favo is met de Dark Kiwi thee, een prachtige geroosterde oolong uit Nieuw Zeeland. Het hartige roostersmaakje van de thee sluit mooi aan bij de schapenkaas. We dromen weg naar de duinen van Terschelling op een mooie lentedag! 🙂

wat een rotleven zeg..

Koeienkaas en thee

Als laatste pairen we een rauwmelkse koeienkaas van De Oorsprong. Een eerste hap onthult een smeuïge kaas met veel smaak. We proeven verfijnde tonen van fenegriek en venkelzaad. Zonder de thee is het al heerlijk. We zijn benieuwd naar de combinatie. Bij de Yunnan Moonlight valt verrassend genoeg al de kruidigheid weg! In combinatie met de Wanderlust thee speelt de umami van de thee met de fenegriek van de kaas. Een hele andere combi dan met de witte thee. Maar de echte winnaar is de combinatie met de Sri Lankaanse Flying Eagle Rays. Het moutige en fruitige in de zwarte thee gaat super samen met de volle romige kaas.

Slot

Na bijna drie uur slurpen, proeven en schrijven zijn we vol én voldaan met heerlijke nieuwe smaakcombinaties. We bergen de overige kaas op en zetten de afwas weg. Tijd voor een wandeling naar de duinen, om lekker uit te waaien en nog even na te genieten van al die lekkere smaken!

Onze top 3 favorieten

  • Japanse groene sencha (Wanderlust) met de harde geitenkaas van La Trappe
  • Nieuw Zeelandse geroosterde oolong (Dark Kiwi) met de schapenkaas van De Zeekraal
  • Sri Lankaanse zwarte thee (Flying Eagle Rays) met de 6 maanden gerijpte koeienkaas van De Oorsprong

Thee en kaas, probeer het eens!

Een reactie op “Thee en Hollandse kaas pairing

  1. Pingback: Eindelijk een tof boek over thee en foodpairing! - Travelling Tea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *